Foto: Utryckning Uppsala

Åklagaren yrkar på livstid för yxattack

Uppdaterad
Publicerad

Han anmälde sig själv efter att med en yxa ha utdelat flera hugg mot kvinnans huvud. Under fredagen hölls slutpläderingar i tingrätten kring den så kallade yxattacken i Gottsunda i februari.

Det var den 6 februari som polis larmades till Rangströms väg i Gottsunda efter att en man med yxa utdelat flera hugg mot en kvinna. Kvinnan skadades allvarligt i attacken och åklagaren vill nu se honom fälld för mordförsök.

– Jag tycker att det är utrett och klart att avsikten är att han skulle döda henne. Han bör dömas till livstids fängelse, säger Annika Bokefors, åklagare.

Yxattacken i Gottsunda

Varför så hårt straff? Det är ju ett försöksbrott.

– Jag menar att hans avsikt är att döda. Det är planerat, han väntar in henne. Och det är bara en lycklig slump att hon överlever, säger Annika Bokefors.

Mannens advokat Jöns Gerhardsson menar att uppsåtet att döda saknas. I övrigt medger hans klient brott.

– Han haar skadat den här kvinnan men aldrig haft uppsåt att ta livet av henne. Han menar att han avbröt det hela själv och om han hade haft för avsikt att döda henne så hade han kunnat göra det, säger Jöns Gerhardsson.

Jöns Gerhardsson, advokat.

Dom väntas inom kort från Uppsala tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yxattacken i Gottsunda

Mer i ämnet