Mannen väntade på offret i en trappuppgång med en yxa han köpte dagen innan. Foto: Polisen

Den brutala yxattacken – minut för minut

Uppdaterad
Publicerad

En mulen eftermiddag i februari attackerar den 51-årige mannen sin ex-hustru. Han hugger henne med en yxa mellan 10 och 20 gånger. Attacken, som gav 18 års fängelse för mordförsök, har mannen planerat under lång tid.

Måndagen den 5 februari klockan 10:02 står en man i kassan på ett större byggvaruhus utanför Uppsala och köper en yxa. Yxan är 38 centimeter lång, väger över ett halv kilo och har ett rödfärgat skaft.

Yxan beslagtogs och destruerades. Foto: Polisen
Yxattacken i Gottsunda

Mannen betalar yxan kontant med en femhundralapp och lägger ner den i en grönsvart ryggsäck. Han får tillbaka växel från kassörskan – stoppar ner pengarna i ficka – och lämnar sen varuhuset.

”Tack för besöket och välkommen åter!”

Mannen mottog ett kvitto efter köpet. Foto: Polisen

Det kassörskan inte då vet om är att yxan hon precis blippade igenom kassasystemet bara några dagar senare ska användas som ett tänkt mordvapen.

– Jag tänkte hota henne [ex-hustrun red. anm.], säger mannen i förhör senare.

Mannen köpte yxan dagen innan dådet. Foto: Polisen

Dagen för dådet

Dagen efter, tisdag den 6 februari, är en ex-hustrun på väg för att hämta parets gemensamma barn på en förskolan i stadsdelen Gottsunda i Uppsala. Det är en vanlig tisdag i februari. Marken är snötäckt och vädret är mulet. Det är snöfall i luften.

Klockan är 14:27 och kvinnar tar den vanliga vägen från busshållplatsen till förskolan. Hon tar allt som oftast samma väg.

Innanför en port inte långt ifrån busshållplatsen står en man i en trappuppgång. Han vankar av och an, drickandes på starköl han köpt lite tidigare under dagen på ett Systembolag i närheten.

Mannen väntade på kvinnan i trapphuset. Foto: Polisen

Den aviga gången har pågått den senaste halvtimmen – i väntan på att ex-hustrun ska gå förbi. Mannen vet nämligen om att hans ex-hustrun alltid tar samma väg till deras sons förskola som ligger ligger bara ett stenkast därifrån.

– Det finns ingen annan väg. [...] Vi brukade ta den vägen.

I ryggsäcken ligger yxan med det rödfärgade skaftet och målmedvetet men också nervöst kikar han genom den glasdörr som skiljer honom ifrån februarikylan.

Släpptes från häktet

Bara några dagar tidigare, fredagen den 2 februari, har mannen suttit i en huvudförhandling i Uppsala tingsrätt. Han står åtalad för att ha mordhotat sin ex-hustru och har under stora delar av utredningens gång suttit häktad för att inte kunna påverka utredningen. Mannen är dessutom belagd med ett kontaktförbud gentemot ex-hustrun.

Huvudförhandlingen avslutas samma dag och i väntan på dom, som uppges ska avkunnas inom en vecka, släpper tingsrätten mannen ifrån frihetsberövandet.

– Domstolen kunde inte agerat annorlunda i just denna situation enligt min bedömning, säger rättens ordförande Johan Borgström till SVT Nyheter Uppsala.

I förhör med polisen har mannen senare berättat att planerna om att döda ex-hustrun började redan i häktet. Grunden till tanken är, vad han menar, de falska anklagelserna mot honom gällande olaga hot gentemot ex-hustrun. Samtidigt ska ex-hustrun ha sagt att hon funderade på lämna Uppsala och ta med sig deras gemensamma barn för att komma bort ifrån honom – då han blivit allt mer utåtagerande.

Något han inte gillade eller samtyckte till.

– Vi hade planerat att förena oss och flytta ihop, hävdar dock mannen i förhör.

”Stanna!”

Klockan slår 14:29. Mannen i porten sätter ner ryggsäcken han bär på golvet, tar upp yxan och döljer den med kroppen.

Genom glasdörren i trapphuset ser han sin ex-hustrun komma gåendes över den snötäckta kullen utanför. Han smäller upp dörren, börjar springa, och tar sikte mot henne.

Kvinnan skriker. Mannen skriker tillbaka.

– Stanna!

Mannen stormar ut ur dörren mot kvinnan. Foto: Polisen

Försökte värja sig

Den rättsmedicinska undersökningen visar att kvinnan fått motta flera yxhugg mot huvud och kropp. Mellan 10-20 hugg.

Polisen genomför en teknisk undersökning av platsen. Foto: Utryckning Uppsala

Enligt rapporten ska kvinnan ha haft skador som tyder på att hon försökt skydda sig från slagen som föll mot henne. Efter att hon halkat i snön och blivit liggandes.

– Jag ville snacka med henne, uppger mannen i förhör.

Enligt läkarutlåtandet ska det vara en ren slump att kvinnan överlevde den råa attacken. Henne hälsostatus ansågs dessutom vara akut i flera veckor efter attacken.

– Hon hade ramlat och hon låg. Jag siktade inte eller något speciellt.

Flera personer blev vittnen till dådet. Många försökte ingripa. Beskrivningarna är likartade. En man som attackerar en kvinna med en yxa med full kraft. Kvinnan ska enligt vittnesmålen ligga på backen, medan mannen står över henne med en två-hands-fattning om yxan. Slåendes.

– Plötsligt började han slå kvinnan med yxan, berättar ett vittne i förhör.

– En yxa for upp och ner. Jag trodde det var några ungar som lekte, berättar en annan.

Själva dådet i sig är över på bara någon minut.

Den nu uppjagade mannen lämnar platsen gåendes samma väg som han sprungit för bara någon minut sen. På platsen lämnar han nu sin tillsynes livlösa ex-hustru för att dö.

Runt omkring offret har nu flera personer kommit i försök för att avbryta det hänsynslösa mordförsöket. Förbipasserande. Parkarbetare. Och grannar.

Vittnen tänkte ingripa

I porten som mannen sprungit ut ifrån står bland annat en ung man barfota i snön. Den unga mannen lutar sig mot en golvlampa han slitit med sig ifrån hemmet för att eventuellt kunna använda mot mannen i händelse av en ytterligare attack.

– Jag var hemma och lagade mat i köket. Genom kökets fönster ser jag två personer prata med varandra. [...] Helt plötsligt började han slå kvinnan med yxan.

– Vi har en stor sovrumslampa i sovrummet, så jag tog den och sedan rusade jag ut. Jag tänkte att jag tar lampan med mig och går in och avbryter eftersom jag förstod att ta emot slag från en yxa inte är en bra sak, berättar han vidare i förhör senare.

När den unga mannen kommer ner till porten har mannen med yxan slutat slå.

Han höjer yxan mot de som samlats runt platsen, skriker hotelser, och lämnar sen i lugn men bestämd takt.

Han går förbi den unga mannen med lampan och vandrar bortåt längs husfasaden. På kortsidan av huset hittar han en lövhög. Han slänger yxan i lövhögen och försvinner.

Lövhögen där yxan sen hittades. Foto: Polisen

Polisen kommer till platsen

Några minuter senare landar de första polispatrullerna på plats och börjar direkt vårda den mycket allvarligt skadade kvinnan.

– Jag sätter mig ganska snart ned vid kvinnan för att kontrollera hennes tillstånd. Jag märker direkt att kvinnan är mycket allvarligt skadad men andas och pratar tystlåtet, går det att läsa i polispatrullens:s pm i efterhand.

Första polispatrullen möts av mycket blod på platsen. Foto: Utryckning Uppsala

Upp emot 20 personer har nu samlats på platsen och känslan på plats beskrivs som aningen chockad och förvirrad. Kort efter det kommer den första ambulansen till platsen.

– Jag bistår ambulanspersonalen med att fortsätta hålla fria luftvägar på kvinnan medan de påbörjar sin vård, uppger polisen i händelse-pm:et.

Den regional insatsstyrkan kallas in och ett stort polispådrag dras igång i jakt på mannen.

Ett stort polispådrag sattes in i mansjakten. Foto: Utryckning Uppsala

Larm går vid polishuset

Några timmar senare går överfallslarmet i receptionen på polishuset i Uppsala. Information når patruller på övre plan om att mannen som huggit en kvinna med yxa tidigare under dagen står på bottenvåningen.

Flera patruller svarar på larmet och beger sig brådskande ner mot receptionen.

Framme vid luckan står en man i svart jacka och säger:

– Snälla döda mig. Skjut mig.

– Varför?

– Jag har dödat henne.

Grips och döms

Personalen bakom disken ser skrämd ut och har vid det läget backat undan. Två polismän tar tag i mannen och trycker upp honom mot väggen.

– Har du någon aning om vad du gjort!?, frågar polisen retoriskt.

– Du ska stå till svars för dina gärningar, säger en annan vidare.

Han kroppsvisiteras och grips på plats och ger ett slitet intryck – uppger polisen i efterhand. Själv säger mannen att han tagit droger och druckit alkohol. Polisen uppfattar det som att mannen försökt ta en överdos.

Patrullerna för bort honom från receptionen och för in honom i ett förhörsrum med handfängsel. Han är nu omhändertagen.

Tre månader senare döms han till 18 års fängelse för mordförsök i Uppsala tingsrätt. Mot sitt nekande. Tingsrätten slår också fast att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning under tiden för dådet.

– Syftet var inte att hugga henne eller döda. Utan bara att hon skulle vara lite rädd och lyssna på vad jag hade att säga, uppger han senare i förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yxattacken i Gottsunda

Mer i ämnet