Foto: Mikael Wallerstedt

Nationellt centrum för kvinnofrid: ”Kvinnor ska känna sig trygga och trodda”

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagens dom mot den 51-åriga man som överföll sin ex-hustru med en yxa kan fylla många funktioner menar Åsa Witkowski, verksamhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid.

Kvinnor som väljer att lämna en våldsam relation tar en hög risk. Det visar forskningen säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid. Våldet kan många gånger bli grövre och eskalera, som i fallet med yxattacken i Gottsunda i februari i år.

En fällande dom i ett rättsfall av den här typen hjälper på flera sätt, det bidrar enligt Åsa Witkowsi till att fler i förlängningen vågar anmäla brott.

Yxattacken i Gottsunda

-  Kvinnor ska känna att de blir trodda och de ska få upprättelse. I förlängningen blir det en fråga om att man ska veta att alla gör de ska. Vi är en rättstat, vi ska våga och kunna anmäla när vi utsätts för våld, säger hon.

Det kan göras mer

Flera viktiga insatser finns att tillgå för kvinnor som lever i en våldsam realtion. Det kan handla om en plats på ett skyddat boende, eller samtalsstöd till den som funderar på att lämna en sådan realtion. Men mycket behöver göras på den fronten menar Åsa Witkowski.

– Jag hoppas att socialstyrelsens arbete med dödsfallsutredningarna ska göra att våld mot kvinnor inte hamnar mellan stolarna. Men vi måste bli flexiblare med att erbjuda kvinnor skyddade boenden. Och hittar den som blir utsatt för våld och kan hjälpa henne till ett annat liv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yxattacken i Gottsunda

Mer i ämnet