Foto: SVT / arkiv

Våld i nära relationer i siffror

Publicerad

Var femte person som misshandlats uppger att de misshandlats av en nårstående. Statistiken visar också att kvinnor är betydligt mer utsatta än män.

  • Att gärningspersonen är en närstående gäller för kvinnor i 40 procent av händelserna, medan motsvarande andel för män är 3 procent. Det framkommer i Brå:s senaste Nationella trygghetsundersökning (NTU) från 2017.
  • Omkring 7 procent av den kvinnliga befolkningen uppger att de utsatts för ett brott i en nära relation.
  • Siffrorna visar också att kvinnor i mycket högre utsträckning än män utsätts för grovt våld – våld där offret i fråga måste (eller hade behövt) uppsöka, en läkare, sjuksköterska eller tandläkare.
  • Var femte kvinna kommer enligt undersökningen någon gång i sitt liv vara utsatt för brott i nära relationer.
  • Statistiken visar också att kvinnor i betydligt högre grad drabbas av våldsbrott i bostaden än vad män gör. När män utsätts för misshandel är brottsplatsen oftast en allmän plats.
  • Definitionen av en ”nära relation” avser enligt Brå att man har, eller har haft, ett partnerförhållande med en flickvän, pojkvän, hustru eller make, oavsett om man är sammanboende eller ej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yxattacken i Gottsunda

Mer i ämnet