Det värsta var att behöva gå igenom en psykiskt påfrestande rättegång helt i onödan, menar Emma. Foto: Andreas Sjölin/Pontus Stark

Åklagarens miss: Väckte åtal – brottet var redan preskriberat

Uppdaterad
Publicerad

I februari 2018 blev sjuksköterskan Emma från Uppsala hotad på sin arbetsplats. Först i slutet av 2020 gick ärendet till rättegång, och efteråt visade det sig att den misstänkte skulle frias eftersom preskriptionstiden redan hade gått ut.

– Jag har gjort fel, säger åklagaren Magnus Berggren.

Emma, som jobbar på Akademiska sjukhuset, var höggravid när en anhörig till en patient agerade våldsamt och hotfullt mot henne. Personen ska ha kastat vassa föremål och riktat verbala hot mot hennes gravidmage.

– Hon sa hela tiden att ”jag ska se till att något händer din bebis” samtidigt som hon rörde sig mot mig tills jag inte kunde backa längre, berättar Emma.

”Den här gången blev det fel”

Hon anmälde händelsen kort därefter, men inte förrän i november förra året väcktes åtal. Den ursprungliga rubriceringen, hot mot tjänsteman, hade då ändrats till förgripelse mot tjänsteman då vice chefsåklagaren Magnus Berggren ansåg att man inte hade tillräckligt med bevis för en fällande dom med den ursprungliga rubriceringen.

– Jag missade att det var från 2018 och förgripelse mot tjänsteman var preskriberat. Man är inte mer än människa, den här gången blev det fel, säger han.

Hur är det möjligt att ärendet går till rättegång utan att någon upptäckter detta?

– Tingsrätten uppmärksammade det också i ett sent skede. Så det är en rad olyckliga omständigheter och det är bara att beklaga.

Ska utredas av JO

Emma anmälde händelsen till Justitieombudsmannen, som nu väljer att granska åklagarnas hantering av hennes ärende.

– Jag har förståelse för att de har väldigt mycket att göra, men man ska kunna lita på att systemet fungerar, säger hon.

I klippet berättar Emma mer om händelsen.

Preskription

Innebär att ett brott inte kan få rättsliga följder efter en viss tid. Ju allvarligare brottet är, desto längre preskriptionstid.

Preskriptionstiderna är för närvarande 2, 5, 10, 15 eller 25 år. De allra allvarligaste brotten, såsom mord, preskriberas aldrig.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.