I 40 år trodde Jenny Käppe att hennes biologiska mamma inte ville veta av henne. Hör henne och hennes adoptivmamma Ewa Blomqvist i klippet. Foto: SVT

Jenny stals vid födseln: ”Känner mig som en pryl som någon beställt”

Uppdaterad
Publicerad

I 40 år var Jenny Käppe arg på sin biologiska mamma som lämnat bort henne. Men allt visade sig vara en lögn – hon hade stulits och adopterats bort till Sverige.

– Jag känner mig som en pryl som någon beställt. Det är helt sjukt, säger Enköpingsbon.

1979 satt en nervös Ewa Blomqvist i väntsalen på Arlanda för att ta emot sin dotter från Chile. Direkt när hon höll lilla Jenny i sina armar så kände hon att ”det här är mitt barn”.

– Hon var så otroligt söt. Lite rund och massor med hår, som en liten docka. Det var helt fantastiskt, berättar Ewa.

”De tog mig direkt från BB”

Under sin uppväxt var Jenny övertygad om att hennes biologiska föräldrar inte ville veta av henne – det var nämligen den information som uppgavs i adoptionspapprena. Först 40 år senare fick familjen reda på den ofattbara sanningen, när Jenny fick hjälp att hitta sin mamma i Chile. Chocken var total när de pratade med varandra för första gången via videosamtal.

– Hon hade fått höra att jag var död. Hon fick inte se mig eller hålla i mig. De tog mig direkt från BB, berättar Jenny.

2018 inledde Chile en stor utredning av tusentals misstänkt illegala adoptioner. Hundratals barn fördes till Sverige, vilket uppmärksammades av SVT Väst. Nu har frågan återigen hamnat i strålkastarljuset efter en ny granskning av Dagens Nyheter, som först skrev om Jenny Käppes fall.

Litade på att allt gått rätt till

När Ewa Blomqvist och hennes dåvarande man genomförde adoptionen hade de blivit försäkrade om att allt gått rätt till. Nu i efterhand känner hon ilska över att pengarna, som skulle gå till omkostnader, i själva verket finansierade en barnhandel. Framförallt är det svårt att tänka på vad Jennys biologiska mamma måste ha gått igenom.

– Min lycka att bli mamma var ju hennes sorg, att inte få ett barn. Det måste ju varit jättesvårt för henne.

Se hela intervjun med Ewa Blomqvist och Jenny Käppe i klippet ovan.

De illegala adoptionerna

I sin omtalade granskning har Dagens Nyheter talat med ett hundratal personer som adopterats till Sverige från olika länder, och som berättar liknande historier.

Med hjälp av förfalskade dokument har hundratals barn stulits från föräldrar i olika länder och förts till Sverige.

Efter publiceringen har Socialminister Lena Hallengren (S) sagt till DN att regeringen behöver se över hur adoptionsförmedlingen fungerade i Sverige under 1960- till 1990-talen.

Sedan utredningen i Chile påbörjades 2018 har Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd fått i uppdrag att erbjuda samtalsstöd till alla adopterade som önskar det. Man ska även ge stöd till de som vill söka sitt ursprung.

Den som är orolig över sin adoption kan även vända sig till socialtjänsten som har ett ansvar för att adoptivfamiljer får stöd och hjälp efter att adoptionen är klar.

Adoptionscentrum har inrättat en stödlinje för adopterade och närstående som känner oro eller vill ställa frågor med anledning av de uppgifter som framkommit den senaste tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.