Jenny Käppe är en av flera adopterade svenskar som sent i livet fått reda på sanningen om sitt ursprung. Foto: SVT

Starka reaktioner efter granskningen av illegala adoptioner

Publicerad

I flera decennier har det förekommit oegentligheter kring adoptioner till Sverige. Det visar en uppmärksammad granskning av Dagens Nyheter, som intervjuat ett hundratal adopterade svenskar. Bland annat framkommer det att svenska tjänstemän larmat om felaktigheter i flera år, och att barn stulits och sålts till Sverige.

Journalisten Josefin Sköld, som gjort reportageserien tillsammans med Patrik Lundberg och Alexander Mahmoud, berättar att arbetet följts av starka reaktioner.

– Många adopterade har hört av sig och berättar att de har börjat fundera kring sin egen bakgrund ännu mer och bestämt sig för att söka sina rötter.

Efter publiceringen har även Socialminister Lena Hallengren (S) sagt till DN att regeringen behöver se över hur adoptionsförmedlingen fungerade i Sverige under 1960- till 1990-talen. Alla riksdagspartier är eniga om att de internationella adoptionerna bör utredas.

I klippet berättar Josefin Sköld mer om vem som ansvarar för adoptionerna, och vad som kan hända framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.