Annika Wennerström, förundersökningsledare och åklagare, och Emelie Källfelt, kammaråklagare Foto: TT

Åklagarna vill få mannen fälld för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli en milstolpe bland våldtäktsdomar. Det är åklagarnas förhoppning när de försöker få en man från Norduppland dömd för just våldtäkter, trots att hans offer befunnit sig på andra sidan Atlanten. Idag återse att se om de lyckas.

Mannen är i 40-årsåldern och misstänks för att ha hotat och tvingat 27 barn i Skottland, USA och Kanada att utföra grova sexuella handlingar på sig själva framför en webbkamera.

Åklagarna Annika Wennerström och Emelie Källfelt vill dock få mannen från Norduppland fälld för våldtäkt, trots att alla hans handlingar skett bakom en skärm.

Rättegång gällande våldtäkt genom internet

Nu hoppas duon att rätten ska gå på deras linje och förutom bevisning från chatloggar och bilder i mannens dator har de tidigare domar som de tillsammans tror kan öppna upp för en fällande dom på den här punkten.

Mannens försvarare, advokat Kronje Samuelsson, håller inte med om att det rör sig om en våldtäkt.

– Det är inte möjligt att våldta när gärningsmannen inte är fysiskt närvarande. Det är en av aspekterna, men det handlar också om andra, som hot och varaktighet, säger Kronje Samuelsson.

Hotfull

Enligt åklagarna har mannen inlett kontakterna med barnen genom att vara hotfull från början. Gör de inte som han säger så ska familjen råka illa ut på olika sätt. Det är grova sexuella handlingar som mannen, enligt åklagarna, förmått barnen till. De har fått posera, röra vid sig på ett sexuellt sätt. Andra barn och djur ska ha varit inblandade och ett barn ska ha tvingats gå ut på gatan och där ta kontakt med en främmande man.

– Barnen har inte vågat låta bli, och de har inte förstått att de haft att göra med en man från ett annat land, säger Annika Wennerström.

Den misstänkte mannen har under rättegången inte velat tala om varför han sökt utländska barn.

– Han har inte velat svara på det, men min tes är att han därigenom trott att han varit svårare att spåra, säger Annika Wennerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång gällande våldtäkt genom internet

Mer i ämnet