Foto: TT arkiv

Riksåklagare vill HD-pröva dom om våldtäkter över internet

Publicerad

En man från Norduppland blev först att dömas för våldtäkt där gärningsman och offer inte har varit i samma rum, utan övergreppen har skett över internet. Nu vill riksåklagaren att HD prövar det ovanliga fallet för att tydliggöra vad som räknas som våldtäkt eftersom övergrepp över internet tycks öka.

I april fastslog Svea hovrätt straffet på tio års fängelse för den 41-årige man från Norduppland som begått sexualbrott mot ett 20-tal barn över internet. Via olika chattprogram förmådde mannen flickor från andra delar av världen att under dödshot begå grova sexuella övergrepp på sig själva, som han tog del av i realtid.

Hovrätten bedömde fler händelser som våldtäkt än vad tingsrätten gjorde och 41-åringen dömdes fyra fall av grov våldtäkt mot barn, tolv fall av våldtäkt mot barn och fyra fall av våldtäkt.

Rättegång gällande våldtäkt genom internet

Övergrepp på nätet vanligt

Aldrig tidigare har någon i Sverige dömts för våldtäkter som har skett på distans, utan kroppslig kontakt. Det är ett av skälen till att riksåklagaren Kerstin Skarp vill se att Högsta domstolen prövar fallet.

Hon skriver i sitt yttrande att sexuella övergrepp på distans via webbkamera tenderar att öka i omfattning och att Högsta domstolen bör pröva domen mot mannen i Norduppland för att tydliggöra under vilka omständigheter en sexuell handling som någon förmåtts göra på sig själv via webbkamera är jämförlig med samlag. Att tingsrätt och hovrätt i det aktuella fallet bedömde några händelser olika stärker behovet av att få till en prövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång gällande våldtäkt genom internet

Mer i ämnet