Dagens dom slår fast att de övergrepp som begåtts via nätet av 41-åringen är våldtäkt. Foto: TT

Hovrättens beslut om nätvåldtäkter – 41-åringen får 10 års fängelse

Publicerad

Hovrätten går på Uppsala tingsrätts linje och bedömer att övergrepp begångna via nätet är våldtäkt. 41-åringen döms till tio års fängelse för våldtäkt mot barn respektive våldtäkt. Brott som begicks via nätet.

Svea hovrätt har i dag meddelat dom i ett mål där en 41-årig man åtalades för att via internet ha begått sexualbrott mot ett 20-tal barn.

Via olika chattprogram förmådde mannen flickor från andra delar av världen att under dödshot begå grova sexuella övergrepp på sig själva, som han tog del av i realtid. Mannen dömdes av tingsrätten i november 2017 för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och flera andra sexualbrott.

Offren hade tvingats utföra sexuella handlingar med hundar, eller med ett annat yngre barn.

Det var en unik dom – ingen har tidigare dömts för våldtäkt när övergreppen skett över nätet. Mannen, åklagarna och målsägandena överklagade domen. Mannen yrkade att han skulle frikännas från de flesta av brotten, offren på att skadestånden skulle höjas och åklagaren på att mannen skulle få ett strängare straff.

Hovrätten fastslår tingsrättens dom

Hovrätten gör delvis andra bedömningar än tingsrätten när det gäller brottsrubriceringarna, något som glädje åklagare Emelie Källfelt.

– Min spontana reaktion är att jag är väldigt glad över hovrättens resonemang och att de på ett sätt vågar sätta ner foten och bestämma att även övergrepp på distans kan vara väldigt allvarliga, säger hon.

Utöver att fastställa tingsrättens dom i de delar där mannen dömdes för grov våldtäkt mot barn, så anser hovrätten även att merparten av brotten ska bedömas som våldtäkt mot barn respektive våldtäkt. Hovrätten bedömer i fler fall än tingsrätten att de sexuella handlingarna i kränkningshänseende är jämförliga med samlag.

– Att hovrätten nu dömer min huvudman för våldtäkt berörande fler målsäganden än vad tingsrätten gjort, visar på hur stora skillnader det finns rörande bedömningar av sådana här fall, säger försvarsadvokat Kronje Samuelsson.

På grund av de ändrade brottsrubriceringarna höjer hovrätten skadeståndet som mannen ska betala till samtliga målsägande.

41-åringen själv har erkänt mycket av det han har åtalats för, men har motsatt sig att övergreppen ska jämställas med våldtäkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegång gällande våldtäkt genom internet

Mer i ämnet