I morgon faller domen mot 41-åringen från Norduppland, som åtalats för att ha tvingat 27 barn till sexuella handlingar. Foto: SVT

Unik dom om sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Kan sexuella övergrepp som skett över internet ses som våldtäkt? Nu ska den frågan avgöras. I morgon faller domen mot den man i 40-årsåldern från Norduppland som via nätet förmått flickor att begå sexövergrepp. I några fall har de tvingats ha sex med nära anhörig.

Mannen ska framför sin dator ha förmått 27 flickor i utlandet – de flesta under 15 år – att livefilma övergrepp på sig själva. Förundersökningen tecknar en bild av hur mannen genom hot får barnen att göra saker med sig själva som polis beskrivit som ”oerhört grova sexuella handlingar”.

För detta vill åklagarna få mannen fälld för våldtäkt – något ingen tidigare fällts för när övergreppet skett via nätet.

Rättegång gällande våldtäkt genom internet

– Handlingarna och omständigheterna i fallet är så allvarliga att kränkningen kan jämföras med våldtäkt anser vi, har Emelie Källfelt, en av åklagarna i fallet, tidigare sagt.

Nekar till våldtäkt

Mannen själv har erkänt mycket av det åklagarna lagt fram, men anser inte att det rör sig om våldtäkter.

– Vår uppfattning är att en egen utförd sexuell handling inte kan tillmätas lika stor betydelse i kränkningshänseende som det gör när det utförs av någon annan, har mannens advokat Kronje Samuelsson sagt.

En av flickorna fick kontakt med mannen via chattverktyget Kik. Enligt förundersökningen blir flickan rädd och gör som han vill, när han hotar med att lägga ut bilder av henne på en porrsajt och säger att han ska skjuta henne och hennes familj.

”Övergrepp kan ske via nätet”

Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem anser att åklagarna har skäl för sin ståndpunkt, att gärningarna kan ses som våldtäkt.

– Dels har HD konstaterat att övergrepp kan ske via nätet, dels har man jämställt handlingar, som inte innebär samlag, med sådana som faller in under våldtäktsbegreppet. De två sammantaget borde medföra att man har på fötterna.

Åtalas för 27 brott

Framför en dator i hemmet i Uppland hotade mannen flickor i utlandet att begå grova sexuella handlingar.

I september åtalades mannen för brott mot 27 barn i USA, Skottland och Kanada. De flesta var under femton år när brotten begicks.

Mannen har med hot via nätet fått dem att klä av sig, posera och utföra sexuella handlingar.

I bevisningen mot mannen finns filmer på nästan alla övergrepp, som han misstänks ha sparat på sin dator.

Förutom grov våldtäkt mot barn misstänks mannen bland annat för grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott.

Grov våldtäkt mot barn har ett minimistraff på fyra år, och ett maxstraff på tio år.

Mannen är tidigare dömd för en rad sexualbrott, både mot vuxna kvinnor och unga flickor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång gällande våldtäkt genom internet

Mer i ämnet