Mannen från Norduppland begick våldtäkter mot barn i Skottland, USA och Kanada. Foto: TT

HD prövar inte målet om nätvåldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen kommer inte att pröva målet där en 41-årig man från Norduppland dömts som skyldig till flera fall av våldtäkt via nätet. Både mannen och offren hade överklagat hovrättsdomen, men HD har nu beslutat att inte ge prövningstillstånd.

Därmed står hovrättens dom från i april fast, där mannen dömdes till tio års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn vid fyra tillfällen, våldtäkt mot barn vid tolv tillfällen samt flera fall av grovt sexuellt övergrepp.

Via olika chattprogram på nätet förmådde han flickor i utlandet att begå grova sexuella övergrepp på sig själva, som han tog del av i realtid. Offren tvingades bland annat utföra sexuella handlingar med hundar eller med ett annat yngre barn, eller förmåddes penetrera sig själva med olika föremål.

41-åringen har själv erkänt mycket av det han åtalats för, men anser inte att övergreppen är att jämställa med våldtäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång gällande våldtäkt genom internet

Mer i ämnet