Foto: TT arkiv

Dom om nätvåldtäkter överklagas till HD

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 40-årsåldern som i en unik dom dömts för våldtäkt över nätet överklagar domen till Högsta domstolen (HD), meddelar hans advokat. Mannen är hemmahörande i Norduppland.

Mannen dömdes i april till tio års fängelse av hovrätten för bland annat flera grova våldtäkter mot barn. Via olika chattprogram på nätet förmådde han närmare 30 unga i utlandet att begå grova sexuella övergrepp på sig själva — som han tog del av i realtid.

Hovrätten ansåg mannen skyldig till grov våldtäkt mot barn vid fyra tillfällen, våldtäkt mot barn vid tolv tillfällen samt våldtäkt vid fyra tillfällen, samt dessutom bland annat flera fall av grovt sexuellt övergrepp. Det var betydligt fler fall än i tingsrätten, där han dömdes för grov våldtäkt mot barn i fyra fall och våldtäkt i ett fall.

Rättegång gällande våldtäkt genom internet

De delar som kommer att överklagas är där mannen dömts till ansvar för våldtäkt och våldtäkt mot barn, enligt advokat Kronje Samuelsson.

Åklagare Annika Wennerström har tidigare sagt till TT att hon inte ser någon anledning att överklaga, då ”domen är så bra”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång gällande våldtäkt genom internet

Mer i ämnet