Chefsläkaren om Ackis: ”Det här går inte längre”

Publicerad

Det råder akut brist på vårdplatser på Akademiska sjukhuset. Totalt rör det sig om över 90 vårdplatser, och på grund av detta har man beslutat att stoppa intaget av planerade patienter.

Det var under augusti månad som Akademiska befarade att man skulle ha en brist på 70 vårdplatser under hösten, men den siffran steg och ligger nu på runt 94 platser. Orsaken är att man inte har tillräckligt med personal.

– Det blev mer än vad vi hade tänkt. Vi har ett läge där det har varit väldigt mycket överbeläggningar och väntetider på akutmottagningen som gjort att det har varit ansträngande för både patienter och personal, säger Mikael Köhler, chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

”Vi måste få samarbeten att fungera”

Bristen på vårdplatser tvingade Akademiska sjukhuset att ta beslutet om att stoppa allt intag av planerade patienter, dock så kommer akuta fall inte beröras av detta.

Mikael Köhler menar att samarbeten mellan primärvård, kommunen och sjukhus måste fungera bättre för att få bukt på situationen.

– Vi måste hitta andra arbetssätt, det här går inte. Vi måste få allt mer verksamhet att ske utanför huset, och vi måste kunna rekrytera mer personal, säger han.

Svårt att rekrytera nya sjuksköterskor

Den stora orsaken bakom bristen på vårdplatser är att man inte har tillräckligt med sjuksköterskor på sjukhuset, och man upplever att det är svårt att rekrytera nya sjuksköterskor.

Kristina Lundmark är avdelningschef för Vårdförbundet i Uppsala.

Vårdförbundet i Uppsala ser flera orsaker bakom att det är svårt att locka till sig personal.

– De har för låga löner. Om man skulle höja lönen, så skulle man få in fler sjuksköterskor och därmed också få en bättre arbetsmiljö, men det har inte kommit några höjningar, säger Kristina Lundmark, avdelningschef för Vårdförbundet i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer