Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Efter totalstoppet: Ackis operationer återupptas

Uppdaterad
Publicerad

I början av oktober infördes ett totalstopp för planerade åtgärder, däribland operationer, på Akademiska sjukhuset i Uppsala på grund av en akut platsbrist. En vecka senare återupptas nu de inbokade operationerna.

Enligt sjukhuset har platsläget förbättrats något, därav det beslut om ett återupptagande av de planerade insatserna på sjukhuset.

– Vi behöver fortsätta med olika åtgärder för att få balans i intaget patienter i förhållande till tillgången på vårdplatser, kommenterar chefsläkare Mikael Köhler i ett pressmeddelande.

90 platser saknades

Vid starten av hösten saknades över 90 vårdplatser på sjukhuset. Långt över den prognos sjukhuset själva hade lagt upp: en brist på 70 platser.

– Vi kommer att följa upp utvecklingen på daglig basis men också ha avstämningar varje vecka av volymerna inom den planerade vården.

Så än så länge är det inte frid och fröjd på sjukhuset. Internt handlar det framöver enligt chefsläkaren om förändrade arbetssätt.

– Det handlar bland annat om att utveckla arbetsfördelningen och införa nya arbetssätt inom slutenvården, exempelvis när det gäller rondrutiner.

Mer samarbete

Sjukhuset söker även hjälp och stöd genom samarbete utifrån. Delvis genom den befintliga primärvården, men också med andra kommuner och sjukhus.

– Från vår sida handlar det bland annat om att ha bättre underlag inför utskrivningsplaneringen, från primärvård och kommuner om att göra fler samordnade individuella planeringar hemma hos patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.