”Ska jag göra städet tar det tio timmar kanske”, säger en anställd som vill vara anonym. Foto: SVT/Privat

Omfattande nattarbete på äldreboenden – personal slår larm

Uppdaterad
Publicerad

Flera timmars omfattande städning varje natt under flera års tid – trots att det enligt arbetstidslagen finns ett förbud mot icke-nödvändigt nattarbete. Det är verkligheten för Attendos personal som nu har tröttnat på situationen – och valt att slå larm.

Personal inom Attendos äldrevård fortsätter att larma om brister i arbetsmiljön. Tidigare kunde SVT Nyheter Uppsala avslöja att Attendo, vid tre boenden i Uppsala, gått emot det avtal man haft med Uppsala kommun vad gällande bemanningen.

Nu kan SVT även avslöja att Attendo, vid tre boenden, ger sina anställda omfattande städuppgifter på natten. Detta trots att det enligt lag finns ett förbud mot icke-nödvändigt nattarbete.

Mikael Hansson är docent och universitetslektor i arbetsrätt vid Uppsala universitet.

– Man kan förstå att arbetsgivaren vill nyttja personalstyrkan så mycket och effektivt som möjligt. Men det finns ett förbud mot nattarbete som sätter gränser hur mycket man kan utnyttja personal av ekonomiska skäl. Här finns en begränsningsregel, säger Hansson.

Dokumenten redogör bland annat vilka städuppgifter som personalen förväntas utföra under nätterna – samt hur lång tid det bedöms ta.

– Ska jag göra städet tar det tio timmar kanske, säger en undersköterska vid ett av Attendos boenden till SVT Nyheter Uppsala, som vidare uppger att modellen och omfattningen av städningen ska ha pågått i flera år.

”Tveksamt om det är tillåtet”

Mikael Hansson, docent och universitetslektor i arbetsrätt vid Uppsala universitet, igen:

– Det kan väl tänka sig att städuppgifter måste utföras under natten av ett eller annat skäl men ganska många av de som jag ser i dokumenten, städning av soprum eller tvättstuga är kanske svårt att se att det är nödvändigt att göra dem på natten. Det är inte jag som ska avgöra fallet men det är högst tveksamt om det är tillåtet, säger Mikael Hansson som gått igenom dokumenten för SVT Nyheter Uppsalas räkning.

Attendo Råbyvägen är ett av boendena som har krav på nattstäd för personal. Verksamhetschefen Emelie Sköldulf svarar på SVT:s frågor skriftligen:

”På Råbyvägen ingår vissa städuppgifter, dock inte i någon större omfattning på natten men det är uppgifter som kan avbrytas vid behov och det finns en tydlig rutin för vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras nattetid”, skriver hon.

I videon ovan kan du höra hur en anonym anställd upplever situationen, samt hur hen menar att situationen riskerar att gå ut över de äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.