Enligt anonyma anställda vid Attendo som SVT pratat med har problemet med bemanningen pågått i två år. Foto: SVT

Attendo går emot avtal – saknas personal på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Personal inom Attendos äldreomsorg larmar nu om brister i arbetsmiljön. SVT Nyheter Uppsala kan avslöja att Attendo, vid tre boenden i stan, går emot det bemanningsavtal man har med Uppsala kommun.

SVT Nyheter Uppsala kan nu avslöja att tre av Attendos boenden i Uppsala inte följer det avtal som Attendo tecknat med kommunen gällande personaltäthet. Enligt de dokument som SVT har kommit över följer inte Attendos befintliga personalscheman – på de aktuella boendena – den bemanningsplan man ursprungligen avtalat med kommunen. Dokumenten visar att samtliga skift helt enkelt inte fylls korrekt – samt att det på sina håll saknas behörig personal.

”Fel omvårdnad”

Enligt anonyma anställda vid Attendo som SVT pratat med har problemet med bemanningen pågått i två år.

– Allt utförs inte som det är lovat att göras. Risken är att det blir fel mat, om någon är allergisk. Det blir fel omvårdnad. Medicin blir det ofta fel på. Man blir stressad. Många är sjukskrivna, säger den anställde till SVT.

Uppsala kommun medger i ett mail till SVT att det funnits frågetecken kring personaltätheten på de aktuella boendena – brister som uppkommit vid en uppföljning av avtalet tidigare i år. Däremot uppger kommunen att Attendo uppfyller de grundkrav man har på verksamheten, men att man för tillfället ser över avtalsfrågan och hur man ska gå vidare i framtiden.

”Har en pågående dialog”

Emelie Sköldulf är verksamhetschef vid Attendo Råbyvägen och svarar via mail:

”Vi följer avtalet och lever upp till de krav som ställs. Däremot har vi en dialog med Uppsala kommun gällande ett felaktigt täthetsschema som skickades in vid uppstart av verksamheten och inväntar nu godkännande”, skriver Emelie Sköldulf i mailet.

I videon ovan kan du höra hur en anonym anställd upplever situationen, samt hur hen menar att situationen riskerar att gå ut över de äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.