Tobias Smedberg (V), 3:e vice ordförande i äldrenämnden och Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden. Foto: Uppsala kommun

V reagerar efter granskning av Attendo – kräver svar

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s rapportering om personalens larm gällande arbetsförhållandena inom Attendos äldreomsorg i Uppsala har fått Vänsterpartiet att reagera.

– Det här allvarliga problem som drabbar både personal och äldre. Vi kräver att äldrenämndens ordförande redogör för vilka åtgärder som kommer att vidtas, säger kommunalrådet Tobias Smedberg (V).

I dagarna kunde SVT Nyheter Uppsala avslöja brister i hur det privata vårdföretaget Attendo följer sitt avtal med Uppsala kommun och hur vårdpersonal slagit larm om att de ges omfattande städuppgifter på natten – trots att det kan strida mot arbetstidslagen. Detta gäller tre av deras boenden i kommunen. Vänsterpartiet har skickat in en interpellation för behandling i kommunfullmäktige, där de kräver svar från äldrenämndens ordförande på en rad frågor.

– Jag sitter själv i nämnden [3:e vice ordförande red. anm.] och tycker att vi borde ha fått uppgifterna från vår kommunala förvaltning, utifrån deras avtalsuppföljningar och årsrapporter. Inte från media. Uppenbarligen har något missats och vi vill ha svar på varför, säger Tobias Smedberg (V).

”Vi kommer att följa upp”

Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden, fick också uppgifterna via SVT. Enligt henne pågår det en uppföljning av Attendos verksamhet utifrån deras avtal.

– När den är klar får vi en rapportering till nämnden och kan då besluta om vi ska avsluta uppföljningen eller vidta sanktioner. Gällande uppgiften om hur personalen används nattetid så är den ny för oss, och en fråga som vi ser allvarligt på och som vi kommer att följa upp.

Men har kommunen eller du som ordförande brustit i ert arbete i och med de uppgifter som framkommit? 

– Nej, vi har en fungerande avtalsuppföljning, men verksamheten förändras hela tiden och vi behöver gör fler anmälda och oanmälda besök. Jag vill vara tydlig med att om man bryter mot vårt avtal så kommer vi att agera och kommer aldrig tveka på att sätta in hårdare åtgärder för att trygga äldreomsorgen, säger Caroline Hoffstedt (S).

Ärendet väntas tas upp på kommunfullmäktige i höst.

Se inslagen som det handlar om här:

Attendo går emot avtal – saknas personal på äldreboende

Omfattande nattarbete på äldreboenden – personal slår larm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.