Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du mer om hundägarnas oro och prognosen för algblomning i Långsjön. Foto: Jasmin Lindberg / SVT

Hundägare varnas inte för algblomning: ”Allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av algblomning avråder Uppsala kommun från bad vid Långsjön i Björklinge. Algblomning drabbar barn och husdjur värst men trots detta sätts inga varningsanslag på hundbadplatserna.

– Det är dåligt att de inte märker ut om det är algblomning på hundbaden för det är allvarligt för hundarna, säger hundägaren Andreas Brodin.

Sedan förra torsdagen har kommunen avrått från att bada vid Björklingebadet på grund av algblomning. Varningsskyltar informerar om algerna.

Eget ansvar

Men miljöförvaltningen har inte tillsyn över hundbaden. Stränderna märks inte ut – trots att algblomningen kan vara livsfarlig för hundar.

– Vi har ingen tillsyn vid hundbadplatserna. Det är viktigt att man själv gör en bedömning där, säger Jonte From, vid avdelningen för hälsoskydd på Uppsala kommun.

Avrådan vid Björklingebadet kommer att upphävas när man bedömer att alla toxinerna försvunnit ur vattnet.

Inga andra kommunala badplatser i Uppsala har i nuläget drabbats av algblomning.

Algblomning kallas det fenomen då planktonalger på kort tid växer kraftigt och bildar mycket stora populationer. Algblomning förekommer i alla sorters vatten – till havs, kring kusten, i sjöar och vattendrag såväl i Sverige som utomlands.

Barn får lättare i sig vatten och bör därför hållas ifrån vatten med algblomning eller under uppsikt. Djur som dricker algbemängt vatten kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer