Algerna har inte försvunnit från Fjällnorabadet och kommunen avråder från bad här under midsommarhelgen Foto: SVT

Algerna kvar i Fjällnora – inget badläge i midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen har följt upp förra veckans algblomning vid tre badplatser i kommunen och resultatet är nedslående för de badsugna. Kommunen fortsätter att avråda från att bada.

– Vi såg ingen förbättring av algblomningen i Fjällnora alls, säger miljöinspektör Heike Kaden.

Det var i förra veckan som kommunen gick ut och avrådde från bad i sjöarna Trehörningen, Ramsen och i Lötsjön efter att alblomning konstaterats. Kommunen har nu kontrollerat baden Fjällnorabadet, Fjällnora naturistbad och Borgardalsbadet.

– Vi såg ingen förbättring av algblomningen i Fjällnora alls och en liten förbättring i Länna (Lötsjön) – men den tillåter inte att öppna upp badet, säger Heike Kaden.

Varmt och soligt väder väntar i midsommar, hur ser prognosen ut för de här baden som drabbats av algblomning?

Avrådan ser ut att ligga kvar

– Den aktuella bedömningen är att avrådan från bad kommer att ligga kvar minst hela midsommarhelgen ut när det gäller de tre baden som har problem med algblomning. Som tur är har det inte tillkommit fler badplatser med pågående algblomning.

Heike Kaden förtydligar att den avrådan kommunen gått ut med gäller kommunens bad.

– Miljöförvaltningen har ingen avrådan från bad i hela Trehörningen. Vindutsatta ställen med bra vattenomsättningen har bättre chans att slippa algblomning.

Hon uppmanar att alltid göra en egen bedömning innan man badar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fiske går bra i Fjällnora, men just nu avråder kommunen från att bada. Algblomning kan göra att de som badar förgiftas, oftare barn än vuxna. Hör mer om badbakslaget i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.