Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fiske går bra i Fjällnora, men just nu avråder kommunen från att bada. Algblomning kan göra att de som badar förgiftas, oftare barn än vuxna. Hör mer om badbakslaget i klippet. Foto: SVT

Kommunen avråder från bad i tre sjöar: ”Har aldrig varit med om det”

Publicerad

Algblomning i Ramsen, Trehörningen och i Lötsjön gör att kommunen nu avråder från bad. Att så många sjöar drabbas samtidigt så här tidigt på badsäsongen är ovanligt.

– Under mina fem år som miljöinspektör i Uppsala har jag aldrig varit med om att vi avråder från bad i tre sjöar i juni, säger Heike Kaden miljöinspektör vid Uppsala kommun.

Ute i Fjällnora vid sjön Trehörningen sattes det på fredagen upp varningsskyltar.

Gästerna undrar

– Gästerna undrar såklart, men jag hoppas att det här snart försvinner så att badgästerna kan njuta igen, säger Karin Wennman på Fjällnora friluftsgård.

Vad måste till nu för att algerna ska försvinna?

– Algblomningen försvinner bland annat när näringen i sjön tar slut för algerna. Man säger att det blommar över när näringen är förbrukad. Sedan kan vädret hjälpa till för att en algblomning ska försvinna, t ex när det blir kallare, molnigare och det blåser.

Klippet: Badgästerna om algblomningen i Uppsalas populära badsjö

Algblomning kan vara giftig

Småbarn drabbas oftare av förgiftning än vuxna, eftersom de lättare får i sig vatten och blir förgiftade i samband med algblomning. Symptomen brukar komma efter några timmar och de vanligaste är hudutslag och klåda, besvär i ögonen, huvudvärk, magsjuka och illamående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.