Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Brugård Konde är nutritionist på Livsmedelsverket. När de nordiska näringsrekommendationerna presenteras den 20 juni så landar rapporten bland annat på hennes bord. Foto: David Rydell/SVT

Det händer nu kring alkoholråden för ammande

Uppdaterad
Publicerad

Nya råd som snart blir offentliga föreslår att ammande kvinnor helt ska avstå alkohol. Debatten är igång, forskarvärlden är delad och Agnes Wold kallar det ”bakåtsträvande”. Men om rådet även ska börja gälla i Sverige? Det utreds bland annat lokalt i Uppsala.

Drygt var tionde år ses de Nordiska näringsrekommendationerna över av en samling forskare och experter. Materialet presenteras den 20 juni men redan nu har vissa råd läckt ut. Bland annat kunde SvD avslöja att ammande kvinnor avråds helt ifrån att dricka alkohol.

Rådet skapade en debatt där bland annat Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, kallade beskedet ”bakåtsträvande och moraliskt”. Även den svenska forskarvärlden är delad i frågan.

Livsmedelsverkets rekommendationer och råd lutar mot de nordiska näringsrekommendationerna och kommer därför att ses över. När rapporten väl landar hos myndigheten är Åsa Brugard Konde, nutritionist, en av dem som ska gå igenom materialet och se om de svenska råden ska skruvas på.

Inte säkert att Sverige avråder helt från alkohol

Livsmedelsverkets nuvarande råd är att: ”Ammande inte ska dricka mer än 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan.”

Men att de Nordiska rekommendationerna helt avråder ammande ifrån att dricka alkohol behöver inte betyda att Sverige går på samma linje.

– Vi behöver gå in och titta på materialet. Det är svårt att forska på det här området och då kan man tänka sig att rekommendationen lyder att man för säkerhets skull helt ska avstå från alkohol. Samtidigt så vill ju inte vi som myndighet göra någon onödig begränsning för hur människor ska leva, säger Åsa Brugard Konde.

Hör mer i klippet om hur rekommendationerna ska tas fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.