Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya internationella rådet till ammande mammor: Avstå alkohol. Hör universitetslektorn Eva-Lotta Funkqvist och mamman Erika Hagström. Foto: David Rydell/SVT

Förslaget: Ammande kvinnor ska helt avstå alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Ammande föreslås att helt avstå alkohol enligt nya nordiska rekommendationer som presenteras i slutet av juni. Om Sverige fattar samma beslut återstår att se men både forskare och mammor efterfrågar tydlighet.

– Vi måste ha rekommendationer så att man kan leva ett liv. Total avhållsamhet tror jag kan innebära att fler kvinnor slutar amma tidigare, säger Eva-Lotta Funkquist, docent och lektor på Institutionen för kvinnors och barns hälsa.

Så vilka råd finns till ammande?

– Inga barn ska behöva se sina föräldrar berusade – det gäller båda föräldrarna – men man kan dricka om man dricker väldigt måttligt. Dricker man ett glas vin vid ett par tillfällen i veckan så går så lite över i mjölken. Det är viktigt att vi visar att man amning ska vara enkelt, man behöver inte vara en perfekt människa och man behöver inte ha koll på tusen olika saker, säger Eva-Lotta Funkquist.

Att råden presenteras innebär inte per automatik att de börjar gälla i Sverige utan det är något Livsmedelsverket ska utreda. Det är den myndigheten som tar fram de generella råden för amning.

– Det är alltid viktigt att man vet var rekommendationerna kommer ifrån och att de har stöd i forskningen, säger nyblivna mamman Erika Hagström i Uppsala.

Hör mer i klippet om varför råd till ammande måste utformas tydligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.