Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hannele Ristolainen, verksamhetschef på Fålhagens vårdcentral, påminner om att personalen behöver ledigt i sommar, och att man får vara beredd på att vänta till i höst på att få en tid. Foto: SVT

Hårt tryck på vårdcentralerna när äldre vaccinerats

Uppdaterad
Publicerad

När många äldre fått vaccin vill de boka en tid för att träffa sin husläkare, precis som de gjorde innan pandemin. Men vårdcentralerna har fortfarande ont om personal och de äldre måste vänta.

– Allmänna kontroller hos oss måste vänta till sent i höst, säger Hannele Ristolainen, verksamhetschef på Fålhagens vårdcentral.

Hon hoppas att de äldre förstår problemen med att boka tid.

– Man ska ringa till oss, och akuttider finns det alltid, säger Hannele Ristolainen.

Finns ingen extrapersonal

Enligt Region Uppsala är personalbristen ett generellt problem på länets vårdcentraler. När personalen är hemma med sjuka barn finns inga vikarier att ta in.

– Det finns tyvärr ingen extrapersonal att plocka fram, och man ska också komma ihåg att de anställda behöver en semesterledighet i sommar för att orka komma tillbaka, säger Fredrik Settergren, chef för Nära vård och hälsa.

Hör mer om problemen med läkartider i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet