Klara Edin är Enköpings lucia 2017. Foto: Privat

Årets lucia: ”Det är ingen skönhetstävling”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen stod det klart vem som vunnit luciatävlingen i Enköping. Den chockade och glada vinnaren, 19-åriga Klara Edin, rodde hem segern med rekordmånga röster.

Hon slår tillbaka kritiken om att luciauttagningen skulle vara en tävling i skönhet.

– Så kanske det har varit förut men det är inte så längre, säger hon.

Vid 19-tiden på tisdagskvällen ringde det på dörren hemma hos Klara Edin i Enköping. När hon kikade ut genom nyckelhålet förstod hon direkt vad som hänt.

– Det känns jättekul, jag är verkligen chockad för jag trodde inte jag skulle vinna. Jag är lite nervös för jag måste verkligen leva upp till det här och göra det bra, säger hon.

Enligt UNT vann Klara Edin tävlingen överlägset och av rekordmånga 6.404 röster, föll 2.395 röster på henne.

Nu väntar närmast kröning på Stora torget i Enköping på lördag, och därefter blir det en rad olika framträdanden runt om i kommunen. Dessutom ska Enköpings lucia få skriva och spela in en egen låt tillsammans med ett lokalt produktionsbolag.

Får göra egen låt

Luciatävlingen arrangeras av IOGT-NTO och Enköpings-Posten i samarbete med olika lokala föreningar och företag. Då luciatävlingen anses vara omodern och utseendefixerad har många tidningar valt att lägga ner den de senaste åren.

Men det gäller alltså inte Enköpings-Posten som bland annat börjat med att basera tävlingen på sångprover, något som lockade Klara Edin till att delta.

– Att få göra en egen låt lockade. Sen är det en ära att få vara Enköpings lucia med egensydd klänning och så. Lucia utses ju varje år i Enköping och nu kommer jag få finnas på den listan, och det känns jättekul!

”Inte en skönhetstävling”

Att luciauttagningen skulle vara en tävling som bygger på utseende håller Klara Edin inte med om.

– Det är inte en skönhetstävling överhuvudtaget. Okej om man tänkte så för några år sen, men det är inte så längre i Enköping. Det handlar om vem som sjunger bäst och gör bäst intryck.

Enköpingslucian betonar att tävlingen dessutom varit inkluderande i år då man välkomnat även killar att söka.

Men att gå ifrån systemet med röstning till en lottning tror hon inte på.

– Om tävlingen grundar sig på sångröster då tycker jag det är väldigt orättvist. Jag tycker ändå en lucia ska kunna sjunga, det hör ju till.

Här kan du höra ett smakprov av Klara Edins sångröst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.