Foto: SVT

Luciatävlingar – ”Inte så fräscht när det blir skönhetstävling”

Uppdaterad
Publicerad

Utseendefixering, förlegad könsroll och svalnat intresse. Till och med bråk om vilka som ska få delta i tävlingen. Ja, det är några av anledningarna till att allt fler lokaltidningar valt att ställa in luciatävlingen. Men på flera håll i landet lever traditionen vidare.

Foto: Christine Richter/UNT

– Lucia är väldigt uppskattat men luciauttagningar kan kännas ganska dammiga. Fast det har inte varit den avgörande orsaken i vårt fall, säger Kalle Sandhammar, publisher på Upsala Nya Tidning.

I år bröt tidningen en mångårig tradition när man valde att inte arrangera en luciatävling. Enligt Kalle Sandhammar handlar det om att tidningen vill satsa på nya evenemang som passar bättre ihop med både den journalistiska delen av tidningen, och med tidningens annonsörer och näringslivet.

”Inte så fräscht”

Tidigare syntes kandidaterna på porträtt i papperstidningen och på webben. Kalle Sandhammar, som tillträdde som publisher på UNT vid årsskiftet, menar dock att tidningens luciatävling moderniserats på sistone.

– Jag kan tycka att det inte blir så fräscht när det blir skönhetstävling, eller exkluderande för vissa grupper såsom det kanske har varit kring luciatävlingar bakåt i tiden. Men så har inte fallet varit med UNT:s uttagning, eftersom den baserats på röstprov på senare år.

I Enköping lever luciatävlingen vidare. Där är Enköpings-Posten medarrangör till luciatävlingen tillsammans med IOGT-NTO.

”Inte jättemodernt”

Anette Östlund, som tillträdde som chefredaktör på Enköpings-Posten i oktober, förklarar att tävlingen sedan något år

Anette Östlund, chefredaktör Enköpings-Posten. Foto: Magnus Eriksson

tillbaka baseras på sångprover.

– Nu har de en audition först och det är väl vettigt tycker jag istället för att ha en skönhetstävling, säger hon.

Tidningen står för annonserna kring tävlingen, och bevakar även bland annat tillkännagivandet och kröningen av lucia.

– Helt ärligt är luciatävlingen något jag inte hunnit tänka på i min nya roll. Men jag inser ju det här problemet naturligtvis, det här med att rösta på tjejer. Det är väl inte jättemodernt att ha det på det viset, och man kanske får tänka över det till nästa år.

Är du nyfiken på hur andra tidningar i och omkring Uppland väljer att göra? Läs då vidare här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.