Tidningarna i och runt länet resonerar olika kring luciatävlingar. Foto: TT Bild

Här är tidningarna som fortsätter med luciatävlingar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler tidningar har de senaste åren ställt in luciatävlingen, och traditionen sägs vara nästan bortblåst. Men den bilden stämmer inte helt, visar SVT Uppsalas koll.

  • Upsala Nya Tidning: Bröt en mångårig tradition då man beslutade att inte arrangera luciatävlingen 2017. Tidigare år har kandidaternas porträtt publicerats i tidningen och på webben. Anledningen till att man slutat: En del i tidningens utveckling. Tidningen uppmärksammar dock bland annat Lions luciatävling i Tierp, som avgörs genom lottning.  
  • Enköpings-Posten: Arrangerar tävling tillsammans med IOGT-NTO. Kandidaterna väljs utifrån sångprover. Tidningen länkar till sidan där man kan gå in och rösta på de olika kandidaterna utifrån deras porträtt och sångprover. Man välkomnade killar att söka i år, men ingen visade intresse. Tidningen kommer att bevaka kröningen.  
  • Norrtelje tidning: Arrangerar tävling. Har i många år arrangerat tävlingen tillsammans med Lions. I år är även Roslagens Kulturskola involverade, och man har ändrat konceptet. Istället för den traditionella tävlingen har skolan valt ut kandidaterna som sedan fått sångutbildning. Röstningen har slopats till förmån för lottning. Tidigare år har man publicerat individuella porträtt på kandidaterna inför omröstningen, något man gått ifrån i år.  
  • Gefle Dagblad: Bröt den 25-åriga traditionen 2015. Anledningen: Konflikt med medarrangören Lions. Lions ville enligt tidningen inte ställa upp på den förnyelse och modernisering som tidningen ansåg vara nödvändig. GD ville att både män och kvinnor skulle få kandidera, medan Lions menade att det inte skulle ”låta bra” om luciakören hade manliga inslag.  
  • Arbetarbladet: Har inte haft en tradition med luciatävling.  
  • Sala Allehanda: Arrangerar tävling. Tidningen arrangerar tävlingen i samarbete med Lions. Hade svårt att få ihop kandidater i år. Lucia utses genom omröstning, och tillkännagivandet har direktsänts på Sala Allehandas webb.  
  • Bärgslagsbladet/Arboga Tidning: Tidningen arrangerar inte luciatävlingar men bevakar vilka som blir lucia i Arboga, Köping och Kungsör. Samtliga luciatävlingar arrangeras av Lions på respektive ort. I Arboga gick arrangören Lions förra året över till lottning. I Köping och Kungsör avgörs luciatävlingen genom omröstning. Lions Luciageneral i Köping försvarade förra året röstningssystemet med att ”Det är en fin tradition” och att ”han aldrig uppfattat att det skulle vara en skönhetstävling”.  
  • VLT: Arrangerar ingen tävling.  
  • Länstidningen Södertälje: 2016 bröts en tradition som startade 1967. Anledningen var att det saknades kandidater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.