Anna Andersson-Sandberg tycker att pollen kan klia väldigt mycket i ögonen. I klippet hör du också palynologen Björn Gedda, och får tips från en apotekare. Foto: SVT/TT

Årets pollenhalter är mycket höga

Uppdaterad
Publicerad

Pollenhalterna av al och hassel är mycket höga i år, alpollenhalterna är hundra gånger högre än förra året. Till och med de som inte är allergiska mot al kan ha besvär.

Nu börjar pollenhalterna av al att klinga av, men halterna har varit så höga att även de som normalt inte är allergiska mot alpollen, kan ha känt av det, säger Björn Gedda, palynolog vid Naturhistoriska Riksmuseet som mäter pollenhalterna i Uppsala län och Stockholms län.

– Jämfört med förra året då det var rekordlågt så har vi hundrafalt mer i år, säger han.

Rådet: Ta medicin i tid

Mot slutet av april väntas sälg och björk släppa sina pollen. Det går det inte att förutse mängderna som kommer från sälg men halterna av björkpollen går att förutse och de mängderna förväntas bli normala.

För allergiker är det bra om man tar medicin i god tid för att undvika kraftiga besvär.

– Det är bra att börja innan den allergiska reaktionen kommit igång i kroppen. Har du stora besvär kan du kombinera med medicin ögondroppar och nässpray, säger Thérèse Åkerlund, apotekschef i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.