Karin ”Kajjan” Andersson skrev ett blogginlägg om programmet. Foto: Privat

Radioprogram om tafsande upprör

Uppdaterad
Publicerad

En jämförelse i P4 Uppland mellan att tjejer blir tafsade på och att olåsta bilar blir stulna har upprört många. – Kvinnors kroppar har jämförts med ägodelar i århundraden, jag hade hoppats att vi kommit längre, säger debattören Karin ”Kajjan” Andersson.

Det var medverkande i radioprogrammet Förmiddag med P4 Uppland som gjorde jämförelsen. En av de tre kvinnorna i den så kallade dampanelen hade gjort en spaning som hon delade med sig av.

En av dem som reagerat starkt på åsikterna som uttrycktes i Sveriges radios livesändning på tisdagen är frilansjournalisten och debattören Karin ”Kajjan” Andersson, som också skrev ett blogginlägg om händelsen.

– Jag blev både matt och förbannad, säger hon.

Jämförde tjejer med olåsta bilar

Det handlade om de många sexuella övergrepp som anmälts under sommaren. Paneldeltagarens spaning var att man på samma sätt som man kan undvika en bilstöld med att låsa bilen, så kan man klä på sig långbyxor för att undvika ovälkomna händer på sin kropp.

Hon beskrev bland annat att ”Man går ut i kjol i kortkort-varianten och väldigt, väldigt mycket skinn. Alltså hud.” och säger sedan uppmanande ”Sätt på dig långbyxor så tafsas det mindre!”.

Stämningen i studion var lättsam och programledaren skrattade tillsammans med paneldeltagarna. En som inte skrattade med var Karin ”Kajjan” Andersson.

”Blev matt och förbannad”

– Det här resonemanget är knappast nytt. Kvinnors kroppar har jämförts med ägodelar i århundraden. Jag hade hoppats att vi hade kommit längre än att människor fortfarande tycker att kvinnor har ett ansvar i mäns våld mot dem, säger hon.

Samtidigt understryker hon att det är Sveriges radios P4 Uppland som hon är kritisk mot, och inte mot panelen.

– Jag menar inte att man inte ska få säga vad man tycker och tänker i radio. Men gör man det, och de tankarna innefattar att kränka unga kvinnors erfarenheter av sexuella övergrepp, så ska man bli ifrågasatt. Programledaren höll ämnet uppe i många minuter utan att ifrågasätta eller nyansera.

Läs mer: Kanalchefen: ”Vi har inte gjort vårt jobb”

Vill att lyssnarna får en ursäkt

Kanalchefen Alisa Bosnic har svarat på blogginlägget, men Karin ”Kajjan” Andersson menar att det finns andra som väntar på en ursäkt. Många som hört av sig till henne har själva erfarenheter av övergrepp och känner sig svikna av Sveriges radio, säger hon.

– Det är inte mig det här handlar om. Det viktigaste är att kanalens svar når ut till alla som har hört segmentet i programmet. Det är lyssnarna som behöver en ursäkt, inte bara jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.