Åtalas för blåljussabotage under Paludans besök vid moskén i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Den 62-årige mannen ska sprungit mot och slagit på en polisbuss som var på plats vid den högerextreme politikern Rasmus Paludans besök vid Uppsala moské. Nu åtalas han för sabotage mot blåljusverksamhet.

– Han hindrar polisbussen från att ta sig fram och stävja ordningsstörningen, säger kammaråklagare Michael Ehrencrona.

Rasmus Paludan hade nekats tillstånd att hålla valmöte i Uppsala den 1 maj men dök trots det upp utanför moskén. Han skulle börja tända eld på en koran – men avbröts av flera personer som kom springande och han hoppade in i sin bil som då angreps. Ingen person ska ha skadats vid händelsen.

Filmer från platsen från kvällstidningar – samt från polisdrönaren – är åklagarens främsta bevisning gällande misstänkt sabotage mot blåljusverksamhet och i andra hand försök till detsamma:

”Bara att trycka på play”

– Det var gott om media på plats – vilket var bra för oss. Det är bara att trycka på play så ser man vad som händer, säger den ansvarige åklagaren Michael Ehrencrona.

Enligt åklagaren har den åtalade mannen sprungit in framför en polisbuss och slagit på den.

– Jag menar i första hand att man stoppat den här i polisbussen från att utrycka. I andra hand försökt åsamka skada på polisbussen genom att slå på den.

Nekar till brott

Vid rättegången kommer filmer som visar händelseförloppet spelas upp av åklagaren. Den polis som körde bussen i fråga ska också förhöras.

Mannen har nekat till brott. I polisförhör hävdar han att det i stället var polisbussen som körde in i honom så att han vacklade baklänges.

– Jag menar att innehållet på filmerna visar att det inte var så det gick till, säger Michael Ehrencrona.

Hur ser du på agerandet?

– Det här en person som vid tillfället besöker moskén. Jag ser en väldigt provocerad och förtvivlad man som inte klarar av att kontrollera sina egna handlingar. Man kan ha förståelse för en individs agerande – även om man anser att agerandet är brottsligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.