Foto: Scanpix/Lotta Jarlsdotter.

Åtta års fängelse för kidnappning

Uppdaterad
Publicerad

Fälls för att ha kidnappat och hållit 25-årig student och miljonärsson fången.

Två av de tre personer som misstänkts för att ha kidnappat en 25-årig student i Uppsala vid årsskiftet fick sina domar i dag. Och det blev långa fängelsestraff.

Den 26-åriga mannen och den 23-åriga kvinnan döms av Uppsala tingsrätt till åtta års fängelse vardera.

-Jag är mycket till freds med rättens bedömning eftersom den gick på min linje, även om jag hade yrkat på ett högre straff. Det här är ett allvarligt brott, säger kammaråklagare Lars Hedwall.

Han kommer nu att gå genom den 68 sidor långa domen för att se om han kunde göra något annat för de åtalade skulle få högre straff. Han har inte beslutat sig för om han ska överklaga.

Bengt-Göran Hugoson, advokat för den ena av de två åtalade, 26-åringen, säger att han är besviken.

-Min huvudman har förnekat brott och hade hoppats bli frikänd så det är klart att det är en besvikelse att tingsrätten har gjort en annan bevisvärdering än vad vi tycker den skulle ha gjort.

Han tycker att det fanns tillräckligt det finns mycket omständigheter som talar för att hans klients version varit sann.

-Med hänsyn till min huvudmans inställning så ligger det nära att tro att vi kommer att överklaga, säger Bengt-Göran Hugoson.

”Inget tyder på beställningsjobb”
Tingsrätten bedömer både den kidnappade 25-åringen och den tredje åtalade mannen, som har erkänt, som trovärdiga. Det finns, enligt rätten, ”inte något i utredningen” som ger stöd åt den dömde 26-åringens påstående att studenten hade beställt kidnappningen för att bli känd.

Påståendet är ”verklighetsfrämmande” och det är svårt att se vilken nytta studenten skulle ha av det, skriver rätten.

Rätten tror inte heller på kvinnan, som har uppgett att hon trodde att kidnappningen var ett skämt. Hon ska aktivt ha deltagit i förberedelserna och uppmuntrat 26-åringen, enligt domen.

Hölls fången under svåra förhållanden
Rätten motiverar det långa fängelsestraffet bland annat med att Uppsalastudenten sövdes ned och att kidnapparna inte kunde vara säkra på att läkemedlet inte skulle orsaka mer skada.

Dessutom hölls studenten fången under flera dygn under ”svåra förhållanden” i ett hus utan värme. Han fick dåligt med mat och blev slagen när han fördes bort.

Kammaråklagare Lars Hedvall hade yrkat på minst fjorton års fängelse för de båda.

Hedvall konstaterar att tingsrätten gått helt på hans linje när det gäller att bedöma brotten, men att straffet ligger lägre.

-Det ligger ju under det som jag har yrkat, men jag får gå igenom domen och se om jag övertygas av resonemanget. Det är ändå en ganska sträng påföljd. Det börjar på fyra år och de får åtta, säger han.

Vad talar för ännu högre straff?

-Det är den fara han utsattes för genom att bli nedsövd, det trafikfarliga sättet han fördes dit på och de ganska fruktansvärda förhållanden som han hölls i, säger han.

Hedvall har ännu inte beslutat sig för om han kommer att överklaga domen.

Den tredje åtalade har uppgett att de planerade att pressa familjen på pengar och att de skulle kunna få omkring 15 miljoner euro. Den dömde 26-åringen har inför studenten talat om att dennes familj är rik. Allt talar för att syftet med kidnappningen var utpressning, skriver rätten.

Minimistraffet för människorov är fyra år.

De dömda ska tillsammans betala skadestånd till den 25-åriga Uppsalastudenten på totalt 132.300 kronor.

Döms för flera brott
Utöver människorov döms den 26-åriga mannen och den 23-åriga kvinnan även för försök till utpressning och försök till bedrägeri efter att de i höstas bland annat försökte tvinga en man att köpa en bostadsrätt som 26-åringen sålde.

De döms också för stöld efter att vid två tillfällen i september ha stulit ett större antal cyklar, 10 respektive 21 stycken, i Malmö och Lund.

Syftet med bedrägeriförsöken, utpressningsförsöken och stölderna var att finansiera kidnappningen.

Fördes bort i mellandagarna
För den tredje åtalade, en 26-årig man, yrkade åklagaren på tio års fängelse. Innan han döms ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. En mindre undersökning har visat att han kan vara psykiskt sjuk.

Natten mot den 29 december förra året förde de tre åtalade bort den 25-årige studenten, son till en företagare i Linköping, från hans lägenhet i Uppsala. Syftet var, enligt åklagaren, att pressa familjen på stora summor pengar.

Studenten ska ha sövts ner med sömnmedel som han fick i sig via en paj eller muffins som den 23-åriga kvinnan bjöd på. Han hölls fången i ett hus utanför Robertsfors i Västerbotten fram till 4 januari då han hittades av polis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den kidnappade Uppsalastudenten

Mer i ämnet