Avfallet i Dannemora måste täckas över – annars väntar böter

Uppdaterad
Publicerad

Om de som sköter avfallsverksamheten i Dannemora inte täcker sophögarna med duk måste de betala 100 000 kronor i vite. Det har Östhammars kommun beslutat.  

Sedan i somras har en återvinningsverksamhet fått godkänt att sortera avfall vid Dannemora gruvområde. Östhammars kommun uppskattar nu mängden avfall till mellan 3000-5000 ton, och har beslutat att mer avfall inte får köras in tills verksamheten visat att det sorteras och att avfall även fraktas ut. 

Nu kommer också ett krav på att högarna ska täckas över med dukar så att avfallet inte blåser bort, annars väntar ett vite på 100 000 kronor.

– Vi hoppas på att det blir ordning och reda och att det här städas upp, säger Johan Nilsson, miljöchef vid Östhammars kommun.

Misstänkta för miljöbrott på andra håll

Som SVT tidigare berättat har kommunen haft svårt att se vilka som ligger bakom avfallsverksamheten. Men de har kunnat koppla ihop verksamheten med NMT – NM Trading och transport. Det är ett företag som just nu är inblandade i ett mål som rör misstänkta miljöbrott.  Brottsmisstankarna gäller inte verksamheten i Dannemora men en annan plats i Uppsala län är med i brottsutredningen. 

– Jag har ingen aning hur troligt det är att de kommer att följa kraven, säger Johan Nilsson.

SVT har sökt företrädare för verksamheten men inte fått svar.

Se bilder från hur avfallsområdet ser ut i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.