Tre rättegångsdagar är avsatta till rättegången i Svea hovrätt. Foto: TT

Bålstapappans hovrättsrättegång inleds

Uppdaterad
Publicerad

I tingsrätten dömdes 47-åringen till rättspsykiatrisk vård. I hovrätten yrkar hans advokat på en friande dom.

Vid 09.30 inleddes förhandlingarna i Svea Hovrätt för den 47-åriga pappa som i tingsrätten dömdes för mordet på sin nioåriga dotter i Bålsta förra året. Under dagen har åklagaren lagt fram sin sakframställan och förhör med flickans mamma har spelats upp.

I hovrätten, liksom i tingsrätten, yrkar försvaret på en friande dom för mannen.

Knivmordet i Bålsta

– Jag skulle önska att han blev friad från misstankarna om mord, eftersom han inte hade något uppsåt att döda, säger Thomas Martinsson, mannens advokat.

Efter att socialstyrelsens rättsliga råd kommit fram till att han led och lider av en allvarlig psykisk störning dömde Uppsala tingsrätt pappan till rättspsykiatrisk vård.

Åklagare vill fastställa dom

Domen överklagades av försvarssidan. Advokat Thomas Martinsson argumenterar för att pappan inte var medveten av konsekvenserna för sitt handlande och därför inte hade uppsåt att döda. Därmed anser Martinsson att mannen bör frias. Åklagarsidan hävdar däremot att mannen hade uppsåt, trots sin psykiska störning. Åklagare Liselott Herschend yrkar därför på att tingsrättens dom om rättspsykiatrisk vård med särskild utskriftsprövning ska stå fast.

– Jag var ju nöjd med tingsrättens dom. Jag har ju inte överklagat heller. Utan jag kommer att yrka på att tingsrättens dom ska fastställas, alltså att hovrätten ska komma fram till samma slutsatser, säger hon till P4 Uppland.

Under tiden som frihetsberövad har 47-åringen stått under behandling, vilket varit positivt för hans mående enligt advokaten.

– Han har medicinerats och behandlats, vilket har underlättat. Men det är klart att han kommer att få leva med det här under resten av sitt liv, säger Thomas Martinsson.

Tre rättegångsdagar är avdelade till rättegången, med sista förhandlingsdag på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivmordet i Bålsta

Mer i ämnet