”Bantaren” som kommit ner till två ton

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabon Staffan Lindberg har koldioxidbantat i sju år. Han är först ut i SVT Nyheter Uppsalas miniserie om vardagsförebilder.

Staffan Lindberg försöker minska sina utsläpp av växthusgaser. Nu är han med i ett pilotprojekt som heter Klimaträtt och där ska han fylla i sina vanor när det gäller mat, transport, boende och övrig konsumtion.

– Nu har det kommit en app som visar på en gång hur man beter sig, en gång i veckan får man reda på hur man har konsumerat och hur man levt under den veckan, säger Staffan Lindberg.

Koldioxidbantat i sju år

Staffans cykel är en viktig trotjänare. På flaket får det plats åtta lågstadiebarn eller en hel del varor från affären. Han har koldioxidbantat i sju år, vilket helt enkelt betyder att han aktivt minskar sina utsläpp av växthusgaser.

– Jag reser med tåg så mycket som möjligt, cyklar så mycket  som möjligt och i den mån jag tar bilen så är det inte bensinbil utan en biogasbil. Jag äter också så mycket vegetarisk mat det går eller om jag äter kött så äter jag väl valt kött.

”Inte svårt att halvera”

Staffan Lindberg har varit nere på ett utsläpp som omräknat till koldioxid motsvarar två ton per år. Det är ungefär en fjärdedel av vad genomsnittssvensken släpper ut.

– Det är inte så svårt att halvera sina utsläpp om man är normalutsläppare,  det räcker med att ändra sina semestervanor, lite resvanor och ändra en aning på vad man äter så är man hemma men sen blir det lite svårare.

Han tycker att konsumenterna inte kan ta på sig hela ansvaret utan säger att politiker, företag och makthavare måste skärpa sig och dra sitt strå till stacken.

Du menar att samhället är felbyggt och att man egentligen inte kan leva hållbart. Hur ska man som konsument då kunna ta sitt ansvar?

– Man kan bara göra det till en viss del och sen måste man tyvärr kräva av sina leverantörer av resor, mat och boende att det ska bli bra. Det ansvaret kan alla ta som medborgare, säger Staffan Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vardagsförebilder Uppsala län

Mer i ämnet