De tre senaste somrarna har Farid Turkmani besökt Grekland för att hjälpa flyktingar där. Foto: SVT

Flydde till Sverige – nu hjälper han andra

Uppdaterad
Publicerad

Farid Turkmani flydde till Sverige för fem år sedan. Nu är han volontär i föreningen Tamam och lär ut svenska.

För fem år sen kom Farid Turkmani till Sverige. Han hade inte fyllt 16 år och hade flytt från sitt hemland Afghanistan tre år tidigare. Nu hjälper han andra nyanlända att lära sig svenska och att komma in i samhället.

– Jag var deltagare, och nu när jag är vuxen och mer självständig känner jag att jag måste ge tillbaka så mycket jag kan, säger Farid Turkmani.

Vardagsförebilder Uppsala län

”Lär mig av deras erfarenheter”

Han är med i föreningen Tamam i Uppsala, först var han deltagare och nu är han volontär. Där handlar det om att skapa möten och att träffas. Det är människor som fötts i Sverige, i Syrien, i Afghanistan och runt om i hela världen. De läser läxor, pratar svenska, spelar fotboll och biljard, fikar och träffar kompisar.

– De flesta pratar persiska, som jag kan och jag hjälper dem om jag kan genom att prata och hjälpa dem så att de snabbt kan komma in i samhället, säger Farid Turkmani.

Men det handlar inte bara om att lära ut.

–Det är inte bara de som får hjälp från oss. Jag lär mig av deras erfarenheter.

Åker till i Grekland

De tre senaste somrarna har Farid besökt Grekland för att hjälpa flyktingar där. Det var det första europeiska land han själv kom till när han var 13 år.

– Jag själv har varit i den situationen som de är i just nu. För sju-åtta år sen var jag en av dem.

Och nu vill Farid Turkmani hjälpa till på alla sätt han kan.

– Man blir glad av det. Jag känner att jag kan hjälpa till och att andra blir glada av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vardagsförebilder Uppsala län

Mer i ämnet