”Spex och samlevnad” vill bryta normer

Uppdaterad
Publicerad

Via improvisationsteater vill teatergruppen ”Spex och samlevnad” vid Uppsala universitet förändra normer och bryta ny mark.

SVT Nyheter Uppsala har träffat dem i serien om vardagsförebilder.

Teatergruppen kallar sig ”Spex och samlevnad” och är en del av Genusföreningen vid Uppsala universitet, och det är främst improvisationsteater de sysslar med.

– Många gånger har vi nästan chockat med att plötsligt ha ett lesbiskt par, att vara en tresamhet istället för en tvåsamhet, att inte köna personer i scenen som vi gör, säger Matilda Källman.

Vardagsförebilder Uppsala län

Syftet är att bryta normer, inte bara när det gäller kön och sexualitet. Utan också när det gäller etnicitet, ålder och bakgrund

– Vår teatergrupp är ett rum där jag får vara med min kropp på ett sätt som inte det offentliga rummet tillåter, ett rum där jag får vara fri och trygg, säger Matilda Rosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vardagsförebilder Uppsala län

Mer i ämnet