Arkivbild. En bäver som simmar. Foto: TT/Sergei Grits, AP

Bävern är skjuten

Uppdaterad
Publicerad

Den bäver som bott i vattenparken i Enköping under det senaste året har nu skjutits. Det var under natten till Onsdagen som kommunens skyddsjägare fick syn på bävern och tryckte av.

Det var för att skydda träd och buskar i omgivningen som kommunen beslutade att avliva bävern. Först så skulle den fångas in med en fälla, men då det inte gick så var skyddsjakt med vapen det enda alternativet.

– Det här är inte ett beslut som vi har fattat lättvindigt, varken att avliva bävern eller att använda vapen inne i samhället.

Enköping

När beslutet om att bäverns öde var beseglat så växte ett uppror på sociala medier. Kommuninvånarna anordnade en demonstration utanför kommunhuset, tjänstemän hotades och en europaparlamentariker skrev medborgarförslag.

Men trots invånarnas försök att rädda bävern så är den nu avlivad, och historien om bävern i Enköpings vattenpark har nu kommit till sitt slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Enköping

Mer i ämnet