”Det har inte räckt till”. Hör Caroline Hoffstedt (S) berätta om hur man ska försöka minska smittspridningen. Foto: Christoffer Urborn/SVT/TT

Coronasmitta på vart tredje äldreboende – 19 personer har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

19 personer som bott på äldreboenden i Uppsala kommun har avlidit i covid-19. Det är en fördubbling sedan kommunen för tre veckor sedan presenterade nya insatser för minska smittspridningen.

– Våra åtgärder har inte räckt till, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

I mitten av april kallade äldrenämnden till presskonferens för att presentera nya åtgärder för att minska coronavirusets spridning inom Uppsalas äldreomsorg. Då hade fem boenden fått in smittan i sina lokaler och tio personer hade dött i covid-19.

– Vi gör allt vi kan för att skydda våra äldre, sade Caroline Hoffstedt då.

Coronaviruset i Uppsala

Tre veckor senare har ytterligare tre boenden pågående smitta och 19 personer har avlidit i covid-19. Av kommunens 36 äldreboenden, kommunala och privata, har totalt elva drabbats coronasmitta, enligt Uppsalas äldreförvaltning.

– Det är djupt beklagligt och visar att de åtgärder som vi har satt in inte har räckt till. Vi behöver göra mer, vi kan inte luta oss tillbaka, säger Caroline Hoffstedt nu.

”Ett misslyckande”

– Varje fall där en person avlider är ett misslyckande, för mig. Det är inte bara en siffra i statistiken utan en älskad person till en anhörig.

Hur blev det så här?

– Det är för tidigt att i dag dra slutsatser om orsakerna till hur smittan har tagit sig in på våra boEnden.

Är det någon av era åtgärder som har hjälp?

– Det är svårt att utvärdera i det här läget.

I klippet ovan berättar Caroline Hoffstedt mer om hur de ska försöka minska smittspridningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet