Kommunalråden Erik Pelling (S), Caroline Hoffstedt (S) och direktören för äldreförvaltningen, Carina Juhlin, på onsdagens presskonferens. Foto: SVT

Nya åtgärder ska minska smittspridningen i äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har äldre på fem olika boenden i Uppsala kommun smittats av coronaviruset, och tio har avlidit. Nu vidtas nya åtgärder i hopp om att stoppa smittspridningen inom äldreomsorgen.

I mitten av mars infördes besöksförbud på vård- och omsorgsboenden i Uppsala kommun för att minska smittspridningen.

Trots detta har i nuläget fem äldreboenden i Uppsala drabbats av coronasmitta, och sammanlagt 25 personer har konstaterats smittande. Tio äldre på boenden har avlidit till följd av coronaviruset.

Under äldrenämndens presskonferens på onsdagen presenterades ytterligare åtgärder som man vill vidta inom äldreomsorgen för att minska smittspridningen.

  • Man vill bilda särskilda team inom hemtjänst och hemsjukvård, så att man kan begränsa antalet besök hos äldre som misstänks vara eller är smittade av corona.
  • Man vill minimera antalet besök från hemtjänstpersonal, genom att endast de mest nödvändiga uppgifterna utförs. Exempelvis tvättning, städning och promenader ska inte utföras i lika hög utsträckning. Man ska också se över om matinköp kan utföras på alternativa sätt, med färre besök.
  • Förutsättningarna att ge timanställda inom äldreomsorgen tryggare anställningsformer ska också undersökas, dels för att säkra bemanningen, men även för att man inte ska gå till jobbet med symptom på grund av att man behöver sin lön.
  • Man vill inrätta en särskild enhet för vård av personer med demenssjukdom som smittats av covid-19. Detta eftersom en boende med demenssjukdom enligt lag ska ha möjlighet att röra sig fritt och lämna boendet om den önskar.

Äldreförvaltningen har fått i uppdrag att skyndsamt utreda de olika åtgärderna, som beräknas träda i kraft senast den 26 april.

I klippet ovan berättar kommunalrådet Caroline Hoffstedt (S) mer om de nya åtgärderna, och om hur hon ser på äldrenämndens insatser hittills.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet