Foto: SVT

”Bergtäkten i Vänge blir av”

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade bergtäkten utanför Vänge ser ser ut att bli av. Även om groddjuren för tillfället bor på platsen.

Tidigare har den planerade bergtäkten utanför Vänge stött på patrull i form av små groddjur. Det var nämligen i oktober förra året som man under projekteringen stötte på en fridlyst art av större salamander. Direktiven säger att salamandern har den starkare typen av skydd, vilket i sin tur innebär att miljön den lever i måste skyddas. Planeringen fick således sättas på vänt, innan salamanderns framtid hade klarlagts.

Påbörjade analys

Företaget som planlagt bergtäkten, Swerock, påbörjade då en analys av platsen – och har nu (i samråd med biologer) kommit fram till att en bergtäkt ändå är möjlig att placera på platsen.

– Biologerna kom fram till att salamandern var livskraftig i området, säger Connie Box på konsultfirman Bjerking, som arbetat med ansökan för bergtäkten.

Går att anpassa

Tanken är alltså att salamandrarna och täkten ska bli grannar, då det enligt Connie Box finns möjligheter att placera täkten på sådant vis att det inte allvarligt stör groddjurens lek- och boendeplatser.

Men exakt hur täktens utformning kommer att se ut är något som Swerock måste vänta med. Detta då man måste göra en slutinventering av platsen.

– I nuläget ligger allt lite på is, då man måste invänta att vintern försvinner. Det är bara då man kan inventera platsen och se hur groddjuren faktiskt lever där, säger Connie Box.

Måste kartlägga salamandrarna

Det Swerock nu framöver måste göra är att se var, hur och i vilken omfattning salamandrarna leker och bor vid täktplatsen.

– Det är då planerna kan anpassas till att vara så lite störande för groddjuret som möjligt.

Namninsamling som protest

Men bortsett ifrån salamandern så har även täkten stött på problem från tvåbenta varelser. Den 1 oktober lämnade de boende, i samhället Vänge, in en protestlista till Swerock som ligger bakom bergtäkten. Nästan 1000 namnunderskrifter samlades in. Något som å andra sidan inte har påverkat företaget nämnvärt.

– Vi har tagit det i beaktning. Det måste vi, men samtidigt får man inte glömma bort att det är en stor del av de som skrivit under som faktiskt inte bor vid platsen, säger Connie Box.

Så det kommer bli en bergtäkt?

– Allting lutar åt det ja.

Även om ni stött på motstånd?

– Ja.

Hur kommer man lösa det praktiskt när allting närmar sig?

De faktiskta planerna är svåra att konkretisera i dagsläget, då inventeringen av salamandrarna inte är gjord. Då kan det eventuellt bli tal om att bygga ett annat område där de kan leka. Men det är för tidigt att säga.

Boende fortfarande bestämt emot

Ulla Gustafsson, boende 300 meter från den planerade platsen och som varit ledande i protesterna är dock inte lika säker på att sista ordet är sagt eller inte.

– Definitivt inte. Vi boende måste få yttra oss till Länsstyrelsen innan bygget börjar.

Utöver bullernivåer och groddjurspopulationen ser hon ytterligare ett problem – trafiken.

– Den lilla vägen som går förbi här är redan olycksdrabbad och om det börjar köra förbi lastbilar här 120 gånger om dagen säger ju det sig självt att det kommer stoppa upp all trafik.

I maj väntas inventeringen av platsen göras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.