Foto: SVT

Besked om ”gropen” i Enköping: Blir hotell

Uppdaterad
Publicerad

Efter tio års långbänk står det klart vad som ska byggas på stattomten i Enköping. Ett avtal med en aktör i fastighetsbranschen är klart.

Det presenterades av styrande politiker och aktören på tomten under torsdagen.

– Under nästan ett års tid har vi haft en dialog och hade hoppats komma med besked tidigare, men hotellbranschen har påverkats av covid, säger Ingvar Smedlund (M), kommunstyrelsens ordförande i Enköping.

Stadshotellet i Enköping

Kommunen har skrivit under ett avtal med Vi Invest AB och hotellet ska stå klart 2024.

Nu börjar detaljplanen tas fram

Det kan även bli inslag av bland annat bostäder och kontor i fastigheten.

– Senast i oktober 2021 ska detaljplanen vara klar, säger Ingvar Smedlund (M) vidare.

Det råder politisk majoritet för beslutet att satsa på denna aktör. Vi Invest, som bland annat driver Best Western Karlaplan i dag, tänker sig ett fyrstjärnigt hotell. Företaget driver restauranger i Stockholmsområdet och har på senare år gått in i hotellbranschen.

Men Nystart Enköping reserverade sig mot beslutet. I ett mejl till SVT Uppsala skriver Anders Wikman och Ingvar Magnusson bland annat att de tycker att det är oansvarigt att slumpa bort en av kommunens mest attraktiva tomter på detta vis och att de även reserverar sig mot den massiva volymen i förslaget.

Hundratals miljoner ska investeras

Inga skisser finns än men firman tänker sig från fem och uppåt åtta våningar och en skybar högst upp. Ingen bestämd kostnadsberäkning finns heller i nuläget.

– Men 2-300 miljoner kronor kan man räkna med, säger Martin Hosseini, vd för Vi Invest AB.

Video: Grannar har tröttnat på “Gropen” i Enköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadshotellet i Enköping

Mer i ämnet