Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Grannar har tröttnat på “Gropen” i Enköping  Foto: SVT

Politiker och grannar: ”Aktivera plan B för Stattomten i Enköping”

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att det ska bli hotell på gamla Stadshotellstomten i Enköping lever. Men än så länge är det bara planer, och nu har både oppositionspolitiker och grannar fått nog. 

Tio år har gått sedan Stadshotellet revs i Enköping och den så kallade ”Gropen” har blivit en del av den centrala stadsbilden intill Stora torget. Det har stötts och blötts vad som ska hända bakom staketet som döljer den ödsliga tomten. Det har funnits planer på bostäder, kulturhus och gjorts arkeologiska utgrävningar. Den senaste i raden av planer är att det ska bli ett hotell på platsen – men det är en bransch som drabbats hårt av coronapandemin.   

Diskuterar ni med några intressenter som faktiskt är villiga att göra ett hotell eller är det bara på pappret?

Vi har dialoger och har haft dialoger men jag kan inte säga precis exakt hur de ligger just nu, men det är mer än på pappret, säger Ulrika Ornbrant (C), kommunalråd och ordförande i PLEX-utskottet i Enköpings kommun. 

Vill se lekpark på tomten

Nu lyfter oppositionen upp frågan på dagordningen igen. Socialdemokraterna tycker att det ska bli en lekpark på tomten. 

– Det är en tioårig grop som förfulat vårt centrum så därför tycker vi socialdemokrater att det är dags att aktivera plan B för Statt-gropen, säger Jesper Englundh (S), oppositionsråd.  

Men någon plan b är inte aktuellt enligt den styrande majoriteten. De vill inte ge upp hoppet om att få företagare med på tåget när det gäller att förverkliga hotellplanerna.

Men ni har ju styrt i två år och än ser vi inget på tomten?

– Nej, det gör vi inte. Det kommer säkert dröja ett tag till innan grävskoporna står här. Men vi har enats kring en hotellönskan och vi är fortfarande i en process och vi har inte gett upp den processen än, säger Ulrika Engbrant.

Men vad tycker de som bor grannar med tomten – och när kan Enköpingborna få någonting mer konkret? Se mer i videon.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer