Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Man får se Enköpingsmiljöer på ett annat sätt”, säger Anna Ölund vid Upplandsmuseet. Foto: Shortcut Media Group/Upplands museum/SVT

Handel, möten och pest – ny film visar livet i Enköping på medeltiden

Uppdaterad
Publicerad

Var det verkligen bättre förr? Det beror nog på var och under vilket århundrade man levde. Att leva och bo i Enköping under medeltiden var troligen långt ifrån enkelt, åtminstone när pesten härjade.
I en ny film får vi veta mer om hur livet i Enköping såg ut förr.

Under åren 2017–2018 genomfördes en omfattande arkeologisk undersökning på den så kallade statt-tomten i centrala Enköping, där det tidigare stadshotellet låg.

Och resultatet av utgrävningen har gett en ny unik bild av Enköpings medeltidshistoria. En historia som Upplandsmuseet nu vill dela med sig av till allmänheten genom en film.

– Man får se Enköping som handels- och mötesplats. Man kan få se miljöer på ett annat sätt och man får se vad vi har grävt upp, säger Anna Ölund, avdelningschef arkeologi vid Upplandsmuseet.

Titta på klippet för att höra mer om hur livet såg ut i Enköping på medeltiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadshotellet i Enköping

Mer i ämnet