Här gräver de fram ett medeltida skepp mitt i staden

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en av Sveriges största stadsarkeologiska undersökningar mitt i centrala Enköping. Arkeologer gräver sig ner århundrade för århundrade och de senaste fynden är delar av ett handelsskepp från 1200-talet.

– Enköpings historia har nog underdrivits lite. Våra fynd tyder på att staden i alla fall fram till perioden för digerdöden varit en av de viktigaste i Mälardalen, säger Joakim Kjellberg, arkeolog och projektledare vid Upplandsmuseet.

Efter att Stadshotellet vid Stora torget i Enköping revs har arkeologer grävt sig ner för att ta reda på mer om och bevara platsens historia. Nu har de nått ända tillbaka till 1200-talet.

Två skepp

Bland mängder av dynga, träflis och djurben har arkeologerna hittat delar av två medeltida skepp. En del av ett roder till ett mindre skepp och flera delar av ett större. Det större skeppet är en ”kogg”, alltså ett medeltida handelsskepp som användes av Hansans köpmän.

Nu när arkeologerna nått 1200-talet har de funnit delar av ett större medeltida handelsfartyg. Foto: SHM Arkeologerna & Upplandsmuseet

Utgrävningen började i full skala i juni i år och är ett samarbete mellan Arkeologerna på Statens historiska museer och Upplandsmuseets avdelning för arkeologi. 

Ju längre ner arkeologerna gräver desto längre bak i tiden tar de sig. De har hittat spår av olika typer av bebyggelser, men också många personliga ägodelar. Från 1700-talet dök det upp en pipa och från 1500-talet en slags penna.

Från 1500-talet dök en slags penna upp och från 1700-talet en pipa. Foto: SHM Arkeologerna & Upplandsmuseet

Smärtstillande växter

Men mer ovanligt var att arkeologerna kunnat hitta spår efter medicinalväxter som opiumvallmo, hjärtstilla och hundrova från 1300-talet. Det är tack vare den fuktiga lerjorden som växtrester kunnat bevaras.

– Det är rimligt att tro att de har använts eller har försökt att användas som smärtstillare under perioden för den stora pesten, säger Joakim Kjellberg.

Bland de mer ovanliga fynden är växtrester från 1300-talet. Här syns opiumvallmo, hjärtstilla och hundrova. Foto: SHM Arkeologerna & Upplandsmuseet

Ovanligt fynd

Att man hittar fynd av medeltida skepp i en stadsmiljö är ovanligt. Men en förklaring är att mellan 1100- och 1200-talet gick en vik av Mälaren hela vägen till den plats där Stora torget ligger idag.

– Vi tror att den här tomten legat under vatten fram till 1100-talet och att fynden tar slut då. Men än så länge kan vi bli överraskade, säger Joakim Kjellberg.

När hålet förslutits igen börjar det stora analysarbetet, där specialister på bland annat frön, dynga och ben ska ge en bild av Enköpings allra tidigaste historia. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer