Foto: SVT

Beskedet: Nu stängs psykosavdelningen

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klart att mellanvårdsavdelning 114 för patienter som lider av psykoser stängs. Istället ska avdelningen ersättas med ett mobilt team.

– Jag ser en stor risk med att det här kommer att leda till fler tvångsinläggningar för vår dotter, säger en anhörig.

Beslutet om att stänga mellanvårdsavdelning 114 vid Akademiska sjukhuset är nu formellt taget av Psykiatrins ledningsgrupp. Redan i november framfördes förslaget, som kritiserades hårt av både anhöriga och personal på avdelningen.

– Vi har tagit del av synpunkter från brukarorganisationer och berörd personal och har full förståelse för att det finns oro för vad förändringen kommer att innebära. Det var inget lätt beslut att fatta, men vi tror att ett förändrat arbetssätt och en bättre vårdkedja kommer att vara till nytta för många patienter, säger Gunilla Svedström, verksamhetschef för psykiatri på Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Den 23 december stängde avdelningen, som ligger i Ulleråker, för juluppehåll. Och den kommer alltså inte att öppnas igen. Istället ska den ersättas med ett mobilt mellanvårdsteam, som man hoppas ska leda till att fler patienter nås, och att färre behöver läggas in.

Läs mer: Psykosavdelning ska läggas ned – personal befarar katastrof

”Vården lastas på oss anhöriga”

På den olåsta avdelningen för patienter som lider av psykoser finns nio vårdplatser som ständigt varit fullbelagda. En av dem som vårdats där är Klas dotter(Klas heter egentligen något annat). Han har svårt att se hur stängningen skulle kunna göra vården bättre.

– Det mobila teamet är ju inte igång än, så jag har svårt att se hur man ska kunna ha en bra vård. Det hade varit bra med en övergångsperiod. Och även om det mobila teamet säkert kan göra mycket bra så kommer en stor del av vårdbiten att lastas på oss anhöriga, säger han.

”Risk för fler tvångsinläggningar”

Klas dotter lider av bipolär sjukdom, och har fått stor hjälp på avdelningen under det senaste året. Där, på den öppna avdelningen, har hon frivilligt kunnat lägga in sig under de perioder hon behövt hjälp, istället för att låta det gå så långt att hon måste tvångsvårdas i slutenvården. Något som han nu befarar ska ske allt oftare eftersom hon inte längre kommer ha tillgång till hjälpen från avdelning 114 under de få kritiska timmar då hon är på väg in i mani.

– Jag ser en stor risk att det kommer att leda bli fler tvångsinläggningar. Hon vill inte alls in på ettan (Psykatiavdelning 1, reds anm.), hon gillar inte att vara inlåst. 114 har varit hennes trygga punkt i tillvaron. Hon kunde acceptera att vara där, att lämna ifrån sig busskort, mobiltelefon och nycklar frivilligt eftersom hon insåg att det kanske inte var bra för henne att ha tillgång till de sakerna.

– Och det finns också en trygghet i att ha kontakt med samma läkare, som har hela bilden och inte bara ser henne när det är som sämst.

SVT Nyheter Uppsala söker verksamhetschefen Gunilla Svedström för en kommentar.

Psykiatriavdelning 1

Psykiatriavdelning 1 är en specialiserad avdelning som erbjuder akut och planerad heldygnsvård till patienter från 18 år med psykos. 

På avdelningen utreds och behandlas psykos, schizofreni och schizoaffektiva tillstånd. 

Källa: Akademiska sjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.