Foto: SVT

Beslut om häktning väntas mot terrormisstänkt

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 30-årsåldern greps under torsdagskvällen i Lund, misstänkt för förberedelse till terrorbrott sitter fortsatt anhållen. Under måndagen väntas åklagaren ta beslut om att begära eventuell häktning av mannen.

Mannen anhölls natten mot fredagen misstänkt på sannolika skäl för förberedelse till terroristbrott. Flera medier har rapporterat om att mannen greps på ett tåg mellan Malmö och Stockholm och att det var personal från Tullverket som först fattade misstankar mot den anklagade.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen bland annat ha burit på ritningar över Åhlénsvaruhuset i Uppsala.

Beslut om eventuell häktning

Under måndagen väntas åklagaren fatta beslut om huruvida mannen ska begäras häktad eller inte.

– Just nu så slutför vi de sista utredningsåtgärderna som åklagaren efterfrågat, säger säger Petra Stenkula, chef på polisens utredningsenhet i Region Syd.

Vad har hänt under helgen?

– Flera utredningsåtgärder har vidtagits och nu handlar det främst om att ge ett bra underlag till åklagaren för att kunna fatta ett beslut om häktning.

Mannen nekar till brott

Under helgen höll polisen förhör med den misstänkte mannen som är svensk medborgare. Polisen har bland annat gått igenom mannen telefon.

Ni har tidigare valt att inte kommentera uppgifterna som florerade i media i slutet av förra veckan?

– Efter häktningsbeslut kommer vi eventuellt gå ut med mer information.

Mannen själv har tidigare nekat till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.