Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Här är Helena Proos (S) förhoppningar om nya styret – och Emilie Orrings (M) farhågor. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Så kan maktskiftet i regionen påverka vården

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt majoritetsstyre tar över makten i Region Uppsala. På onsdagskvällen bestämde sig Centerpartiet för att samarbeta med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Det är nödvändigt med tanke på de tuffa ekonomiska tiderna, säger Unn Harsem (C), regionråd och gruppledare för Centerpartiet i Region Uppsala.

Förra veckan meddelade Centerpartiet att man bryter med alliansen i regionen. På onsdagskvällen höll partiet en extrastämma för att fatta beslut om vägen framåt för regionen.

– Vi har fått ett tydligt mandat att forma ett nytt stabilt majoritetsstyre för att hantera utmaningarna som Region Uppsala står inför, säger Unn Harsem (C).

S: ”Varit väldigt ärliga”

Centerpartiet höll tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet en gemensam presskonferens under torsdagen för att presentera det nya styret.

– Vi känner oss stolta över det här. Vi tror att det här verkligen är det bästa för Region Uppsala, säger Helena Proos (S) – som kommer att bli ny ordförande i regionstyrelsen – och fortsätter:

– Vi har funnit varandra som partier och personer. Vi har varit väldigt ärliga mot varandra med vad vi tror på och det är den största styrkan för att det ska fungera långsiktigt.

Skarpa kritiken från M: ”Oansvarigt”

Emilie Orring (M), nuvarande ordförande i regionstyrelsen, kallar Centerpartiets sidbyte för ”oprofessionellt”.

– Det är oansvarigt när man som Centern sätter sitt eget behov av vänstersväng före Region Uppsalas bästa. Det kommer att skapas osäkerhet när man river upp ett styre, nu ska poster lämnas och nya ska tillträda, säger hon till SVT.

– Vi har haft ett bra samarbete enligt mig, och har ett avtal vi förhandlat fram. Att då förhandla med andra partiet om maktskifte är oprofessionellt.

Unn Harsem (C) säger att alliansen ”nått vägs ände”.

– Det får stå för Emilie, men jag tycker snarare att det är ansvarigt av oss att sätta ned foten och skapa ett majoritetsstyre, säger hon.

Maktskiftet kan tidigast ske vid nästa sammanträde i regionfullmäktige, 14 februari.

I klippet nedan: Därför lämnar Centerpartiet alliansen i Region Uppsala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måste öppna upp för nya samarbetsmöjligheter”. Hör SVT:s intervju med Unn Harsem (C) veckan innan maktskiftet i regionen. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.