Bevattningsförbud utökas

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala vatten väljer nu att utöka bevattningsförbudet i kommunen. Från att tidigare ha gällt Järlåsa och Vattholma utvidgas det nu till att också omfatta Bälinge, Lövstalöt, Storvreta och Skyttorp.

Sommarens låga grundvattennivåer fortsätter att gäcka kommunerna. Tidigare har Uppsala kommun infört ett bevattningsförbud för Järlåsa och Vattholma. Förbudet mot bevattning gäller användning av vatten från kommunal försörjning, och har kommit till på grund av den låga tillströmningen av grundvatten.

Utökar förbudet

Det kommunala bolaget Uppsala vatten väljer nu att utöka förbudet. Hädanefter kommer även Bälinge, Lövstalöt, Storvreta och Skyttorp innefattas.

– Vi behöver, som många andra, vara sparsamma med vårt dricksvatten och vi uppmanar alla i Uppsala att vara det och till exempel inte borsta tänderna under rinnande vatten, se till att diskmaskin och tvättmaskin är helt fyllda innan man kör dem och duscha istället för att bada. Men i vissa delar räcker inte en allmän uppmaning om sparsamhet utan där är grundvattennivåerna så låga att vi behöver ha bevattningsförbud också, kommenterar Magnus Källman, avfallschef vid Uppsala Vatten.

  • Du får inte fylla din pool med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad.
  • Du får inte använda vattenslang eller vattenspridare för att vattna din trädgård. Samla i stället upp regnvatten i exempelvis en regntunna och använd för att vattna med.
  • Du får inte tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt.
  • Du får inte använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.

Källa: Uppsala vatten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer