Foto: TT

Förbjudet att vattna i Vattholma

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna i Vattholma är nu så låga att det blivit förbjudet att använda det kommunala vattnet i trädgården.

På grund av det torra vädret har grundvattennivåerna i Vattholma sjunkit så pass att det inte längre är möjligt för ortsborna att använda det kommunala dricksvattnet i sina trädgårdar. Ett bevattningsförbud har utfärdats och det gäller enligt kommunen ända fram till den 30 september.

Vattnet från kommunal försörjning får inte användas till att fylla poolen, vattna gräsmattan eller vattna blommorna. Man får inte heller använda det till att exempelvis tvätta bilen eller rengöra altanen.

LÄS MER: Unik lösning från 70-talet räddar Uppsala från vattenbrist

Med start i augusti kommer Uppsala vatten att transportera dricksvatten från Uppsala till Vattholma. Sedan tidigare råder bevattningsförbud även i Järlåsa, och Uppsala kommun uppmanar alla kommuninvånare att även fortsättningsvis använda vatten sparsamt.

  • Du får inte fylla din pool med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad.
  • Du får inte använda vattenslang eller vattenspridare för att vattna din trädgård. Samla i stället upp regnvatten i exempelvis en regntunna och använd för att vattna med.
  • Du får inte tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt.
  • Du får inte använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.

Källa: Uppsala kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torkan 2017

Mer i ämnet