Förödelsen på plats dagen efter. Foto: SVT

Boende i förödelsen – dagen efter branden

Uppdaterad
Publicerad

Förödelsen är stor dagen efter skogsbranden i Stenhagen/Herrhagen strax utanför Uppsala. En av de som drabbades var Gunnel Cedervall – boende i området.

– Jag var på affären när mamma ringde och sa att det brann i skogen bakom oss, jag trodde inte det var någon stor grej. Men när jag kom hem såg jag röken, kände lukten och det var mycket folk som stod och tittade. Då förstod jag att det var en stor grej, att det var nära, säger Gunnel Cedervall när SVT Nyheter Uppsala är på plats under måndagen.

Branden bröt ut under söndagskvällen och ganska snabbt stod det klart att branden skulle bli svårarbetad. Bland annat på grund av det torra vädret, samt närheten till omkringliggande byggnader.

”Surrealistiskt”

Vad var det för tankar som gick genom huvudet då?

– Det kändes surrealistiskt, en sak man inte tror ska hända. När jag pratade med några grannar som precis blivit evakuerade så förstod jag att vi också måste härifrån. Man vet ju aldrig vad som kan hända.

Gunnel Cedervall var en av de som tvingades fly. Foto: SVT

Rök steg mot himlen

En stor rökpelare kunde ses från flera delar av Uppsala – till följd av branden.

– Mina grannar verkade skärrade, de var oroliga för sina barn och grannar.

Ett 20-tal bostäder evakuerades under kvällen av polis – och branden ska under en tid ha närmat sig närliggande fastigheter vilket skapade en överhängande risk att de skulle ta skada.

Vid 19.30-tiden fick räddningtjänsten kontroll på branden och kunde påbörja eftersläckningsarbete.

Flydde med det viktigaste

Du flydde hemmet, vad tar man med sig en sån gång?

– Jag är en person som har alla mina grejer i små krispaket, så jag plockade med mig en hårddisk med alla bilder och sen en bok där vi skrivit ner lite saker från första tiden med vår son.

Till en början var det uppskattningsvis en brand på 200 kvadratmeter, men branden spred sig sedan till upp emot en hektar.

Kände du dig rädd?

– Ja, precis när jag förstod att vi måste flytta på oss så kände jag mig rädd. Jag tänkte 'shit, det här kan gå riktigt illa'. Då blev jag lite rädd.

Foto: SVT

Hållit koll

Under natten har räddningtjänst varit kvar på platsen för att se till att lågor inte ska flamma upp igen.

Under måndagen syns på plats tydliga spår i terrängen. Marken är grå och svart, och träd är ut- och nedbrända. På sina håll pyr det fortfarande från sotbrända växtdelar.

– Det är både fascinerande och skrämmande, det var tur att det inte blev större än vad det blev.

För tillfället råder det totalt eldningsförbud i Uppsala län. Polisen i Uppsala rubricerar händelsen som allmänfarlig vårdslöshet. Ingen person är i nuläget misstänkt. Inga personskador inrapporterades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet